Statssekretær Emma Lind (V) åpnet Kulturseminaret tirsdag.
Foto
Inga Vinje Engvik
Statssekretær Emma Lind

– Akkurat nå har vi en unik mulighet

Publisert: 31. august 2021 kl 14.38
Oppdatert: 1. september 2021 kl 10.51

KulturPlot har i en artikkelserie fulgt pengene og makten i den norske kulturbransjen og snakket med personer og miljøer som har makt og innflytelse i kultur-Norge.

Dette har vært særlig aktuelt i forbindelse med koronakrisen som både på kort og lang sikt får store konsekvenser for kulturlivet.

Artiklene som er publisert danner bakteppet for seminaret KulturPlot arrangerer på Litteraturhuset tirsdag, som har tittelen «Pengene, makten og kunsten».

Statssekretær Emma Lind i Kulturdepartementet åpner seminaret med innlegget «Kulturens muligheter og politikkens begrensinger – Om armlengdes avstand og politisk «hands on» i møte med utfordringer i kultursektoren.»

– Representerer idealet om kunstnerens frihet

Lind starter med å snakke om at ytringsfrihet og kunstnerisk frihet er grunnleggende premisser for den sittende regjeringens kulturpolitikk, og at staten som maktorgan verken skal utøve press, sensurere eller skjevfordele ressurser til kunstnere.

– Staten skal heller ikke foreta skjønnsmessige vurderinger og valg. Staten skal bidra til at kunst- og kulturlivet kan utvikle seg på best mulig måte og på egne premisser – på armlengdes avstand.

Hun fremhever dette prinsippet og påpeker at det viser til verdier i demokratiet.

– Prinsippet representerer idealet om kunstnerens frihet, sier hun, og legger til:

– Kunsten må være fri, kunsten skal være fri.

Fremhever næringsdelen i kulturlivet

Hun snakker videre om at vi i Norge verken har store publikumsmasser som gjør kulturlivet selvgående eller private støttespillere og rike venneforeninger som finansierer driften alene.

– Men næringsdelen av kulturlivet er faktisk helt essensiell for å skape arbeidsplasser. Og for å utvikle nye virksomheter.

Verken kunst- og kulturlivet i Norge eller den norske filmbransjen er økonomisk selvgående. Til det er markedet for lite, sier hun.

– Og jeg mener det er viktig at staten har en aktiv rolle som gir bransjene mulighet til å utvikle og produsere, markedsføre og ikke minst selge verk, forestillinger og filmer.

– Pandemien har vist oss hvor viktig det er med solide næringskjeder og et marked med etterspørsel for å holde i gang kulturen.

– Unik mulighet

Da pandemien traff Norge i mars i fjor, mistet mange kulturarbeidere og kunstnere jobben sin og oppdragene sine over natten. Selv om det er kommet på plass en rekke støtteordninger etter dette, må vi regne med at flere kulturtiltak vil bli lagt ned og at aktiviteten i hele feltet både i år og neste år, kanskje til og med i flere år, vil bli merkbart redusert.

– Også publikum har kjent på dette. Vi er mange som har kjent på tilbudet som forsvant.

Hun snakker om at det i denne perioden har vært et stort kulturkonsum, men som har begrenset seg til de digitale flatene.

Hun viser også til en spørreundersøkelse foretatt av Norsk publikumsutvikling, som viste at 3 av 4 i november 2020 ville vegret seg for å oppsøke et kulturarrangement dersom det var mulig. I mai i år var det tilsvarende mange som ville oppsøkt et kutlurarrangement – dersom det var mulig.

– Altså: Publikum ønsker å komme tilbake, sier Lind.

– Dette er gode nyheter: Akkurat nå har vi en unik mulighet til virkelig å løfte kulturens betydning, sier hun.

Hun sier videre at publikum muligens i enda større grad enn før ønsker å ta i bruk kulturtilbudet. De ønsker seg den sosiale settingen, sier hun. Publikums savn viser verdien de fysiske kulturarrangementene har.

Hun mener vi har mye å lære av erfaringene fra pandemiem og at en slik krise har en tendens til å synliggjøre både styrker og svakheter.

En styrke er nettopp dette, sier hun, at kulturens verdi har kommet til syne. Man ser nå hvor viktig det er å ha tilgang til et godt og mangfoldig kulturliv over hele landet, sier hun.

– Vi må lære av pandemien, vi må bruke den kunnskapen og erfaringen krisen har gitt oss. Her har vi virkelig et vindu til å løfte kulturens betydning.

Flere artikler fra seminaret vil bli publisert på KulturPlots nettsider de neste dagene.