Foto

Fantefilm Fiksjon / Nordisk film Distribusjon

Håper «Nordsjøen» kan være med på å skape oppmerksomhet rundt klimakrisen

Publisert: 20. november 2021 kl 08.00
Oppdatert: 22. november 2021 kl 08.28

Foto

Foto:Fantefilm Fiksjon / Nordisk film Distribusjon

Skuespiller Kristine Kujath Thorp var helt grønn på alt som hadde noe med olje, Nordsjøen og undervannsroboter å gjøre før hun tok rollen som den unge gründeren Sofia.

I filmen «Nordsjøen» tar det norske oljeeventyret en dramatisk vending når en oljeplattform utenfor Ormen Lange-feltet plutselig går ned.

Hele Norge holder pusten, men det viser seg at ulykken bare er starten på noe mye mer alvorlig. Et menneskelig drama på liv og død går i gang i det tusenvis av oljearbeidere plutselig er fanget på plattformer over hele Nordsjøen. Norgeshistoriens største redningsaksjon er dermed et faktum.

Midt i dramaet finner vi Kristine Kujath Thorps karakter Sofia, en ung gründer som jobber med svært avanserte undervannsroboter. Sammen med kollegaen Arthur, spilt av Rolf Kristian Larsen, må hun risikere alt i en desperat kamp mot klokka, da det viser seg at kjæresten hennes er fanget i en ødelagt plattform på havets dyp.

Foto

Anders Baasmo som plattformsjef i filmen «Nordsjøen». Foto:Nordisk film Distribusjon

Hvordan vil du beskrive filmen «Nordsjøen» og din karakter Sofia?

– Nordsjøen er en spektakulær storfilm som jeg virkelig tror kommer til å imponere og underholde publikum. Sofia er en veldig smart dame med bein i nesa. 

Hva tror du det er med katastrofefilmer som engasjerer folk?

– Det er vel spenningen rundt det å oppleve at en hverdag, et land går til grunne, på trygg avstand i kinosalen. Og så er det jo ville effekter og nervepirrende underholdning som gir et rush.  

Gjorde du noe form for research før du gikk inn i rollen som Sofia, i så fall - hva?

– Jeg var helt grønn på alt som hadde noe med olje og Nordsjøen å gjøre, for ikke å snakke om undervannsroboter, så jeg leste veldig mye og så alle dokumentarer jeg kunne finne om emnet. Jeg besøkte gutta som har laget den ekte Eelumen i Trondheim og fikk stilt en hel del dumme spørsmål og prøvde å styre den på ekte. Det var fett.

I disse klimaopprør-tider, tror du filmen stiller seg i rekken av «worst case»-scenarier norsk oljeproduksjon kan føre til?

– Nå er det først og fremst en underholdningsfilm, men jeg kan vel håpe på at den kan være med på å skape oppmerksomhet rundt klimakrisen.

Hva var ditt høydepunkt underveis i produksjonen?

– Det var generelt bare helt vanvittig gøy å få lov til å se så mange steder, og gjøre så mange ting som jeg aldri kunne forestilt meg at jeg skulle få oppleve. Oljeplattformer, supplyskip, helikoptre, stunts, undervannstrening, det var jo et eventyr å få lov til å være med på. 

Hva var mest utfordrende?

– Jeg måtte gjøre en del ting jeg egentlig er ganske redd for under innspillingen. Jeg har for eksempel alltid hatt en vegring for å fly helikopter, det var jeg skikkelig redd for. Heldigvis var pilotene veldig snille og beroligende, så det gikk fint.

– Det var også utfordrende med en så fysisk krevende rolle, jeg måtte virkelig ta meg sammen i månedene inn mot opptak og trente som en gærning. Det var jeg veldig glad for at jeg gjorde da jeg sto på settet, for det er helt tullete mange lange trapper på en oljeplattform, og det er mye løping i den filmen her.

Foto

En plattform utenfor Ormen Lange-feltet går plutselig ned og katastrofen er et faktum. Foto:Nordisk film Distribusjon

Kan du beskrive en typisk dag på sett?

– Stå opp, inn i sminke, så kostyme, få på seg mange lag med ull under kostymene, og så bli kjørt på sett. Jobbe, gjøre ting jeg aldri har gjort før hver dag, le meg skakk av Rolf Kristian Larsen mellom tagninger, filme mer, dra hjem sove og så opp igjen. 

Din karriere har virkelig skutt fart etter «Ninjababy» og «Den største forbrytelsen». Er det noe du fortsatt drømmer om å gjøre?

–  Jeg har bare lyst til at dette skal fortsette og at jeg kan få spille i filmer jeg brenner for og selv har lyst til å se på kino. Og så har jeg en drøm om å spille ridder til hest. 

Er det andre sider ved filmproduksjon du kunne tenke deg å utforske i fremtiden?

– Jeg er utdannet produksjonsdesigner, og har jobbet en hel del bak kamera, samt skrevet og regissert kortfilmer, så jeg føler at jeg har vært innom en del allerede. Mulig jeg har lyst til å lage noe animasjon i fremtiden. Vi får se.

Hva er det neste vi ser av deg?

– Det neste blir «Syk Pike» av Kristoffer Borgli, som kommer neste år. Så blir jeg ferdig med en dansk spillefilm nå på fredag, som også kommer ut i 2022.