Regissøren letter på sløret om kontroversielle «Perleporten»
Flere uker før premieren har det pågått en debatt om den kommende norske spillefilmen «Perleporten».
Både politikere og andre har engasjert seg, og enkelte har ment at den bør stoppes.
Bakgrunnen for det er at filmen skal være basert på en sann historie, og at mange mener de gjenkjenner personer som fremstilles – og at disse fremstilles i et ufordelaktig lys.
Filmen skal angivelig handle om den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene og hendelser knyttet til lokalvalget i Kristiansand i 2019. Siden ble anklaget for å spre «falske» og andre tvilsomme nyheter.
Dette har ført til en debatt om forholdet mellom kunst og virkelighet.
Letter på sløret
Filmens regissør, Jonas Matzow Gulbrandsen, har frem til nå sittet nokså stille i båten. Torsdag dukket han riktig nok opp på Filmens hus i Oslo i forbindelse med at Norsk filminstitutt presenterte den norske kinohøsten.
– Jeg lager alltid film som jeg har lyst til å se på kino, sa Gulbrandsen, som påberoper seg de store gutta i alternativ film, ifølge NTB.
– Dette er en film i ånden av regissører som Fassbinder, Douglas Sirk og Godard, fortsatte han offensivt.
– Det vil si at det er en film der du ikke kan forvente Oscar-presterende skuespill. Jeg har valgt å bare caste amatører, for det skaper en egen type stil, en mer «trashy», punka tone som er blitt gjort mer i utlandet, men ikke så mye i Norge. Det har sin egen sjarm.
Kunst vs. virkelighet
Gulbrandsen ville ikke spesifisere forholdet mellom kunst og virkelighet, men konstaterte imidlertid at han har skapt «mye debatt» og «kanskje truffet en nerve».
– Dette er en universell historie. Du trenger ikke noe «backstory» for å se denne filmen, insisterte han ifølge NTB.
– Jeg tror det er er viktig for meg som regissør at jeg lager noe ut ifra samfunnet der jeg har vokst opp, og en kultur jeg kjenner. Jeg håper denne filmen kan bli et eksempel for yngre filmskapere på at det går an å lage film utenfor systemet som har relevans.
Unik i norsk sammenheng
Flere med tilknytning til Kristiansand har uttalt at det fremstår som om hovedpersonen er basert på forretningsmannen Einar Øgrey Brandsdal.
Mens det hvert år kommer ut flere amerikanske tv-serier og filmer som er basert på nålevende personer, er dette nokså uvanlig i norsk sammenheng.
Det uttaler Lars Ole Kristiansen, redaktør for filmmagasinet Montages, til Klassekampen.
– Mange av de norske filmene som er basert på virkelige hendelser, har handlet om krigshelter, og det har jo slektningene tatt godt imot. Men akkurat dette er ikke en tendens man hittil har sett i Norge, sier Kristiansen.
Gründerne Elizabeth Holmes, Daniel Ek og Travis Kalanick er blant dem som er blitt portrettert i fiksjonsserier det siste året.
«Perleporten» får kinopremiere 1. september.