Foto

Speranza Film AS / Norsk Filmdistribusjon

Margreth Olins «Fedrelandet» er valgt ut til Toronto Film Festival

Publisert: 1. august 2023 kl 12.19
Oppdatert: 1. august 2023 kl 12.19

­Toronto internasjonale filmfestival er en av verdens største og viktigste. Her har flere norske filmer fått innpass i det amerikanske markedet, blant annet filmer som Kon-Tiki (2012) og Verdens Verste Menneske (2020).

Nå er det klart at Margreth Olins siste film, Fedrelandet skal vises som en del av dokumentarprogrammet under festivalen som arrangeres fra 7. til 17. september.

– Vi er enormt glade for at filmen er valgt ut til Toronto og får sin Nordamerikanske premiere her. Dette har vært et ønske og mål siden starten og betyr mye for filmens videre liv. Jeg er spent på mottagelsen hos det kanadiske publikummet, de lever tett på og elsker natur slik nordmenn gjør, sier regissør, produsent og manusforfatter Margreth Olin.

Filmskaper Margreth Olin.

Foto

Speranza Film AS / Norsk Filmdistribusjon

Fedrelandet, med den internasjonale tittelen Songs of Earth er en dokumentarfilm om naturen opplevd gjennom Olins 85 år gamle fars øyne, vandrende i Oldedalen i Nordfjord. Liv Ullmann og den Gullpalme-belønnede og tre ganger Oscar-nominerte filmskaperen Wim Wenders er blant filmens eksekutive produsenter.

– Gjennom et år har jeg vandret i fotsporene til faren min i den mektige naturen han er så dypt knyttet til. Jeg fant en ro jeg tror mange savner. Det har alltid vært et eventyr å vandre med pappa, pappa har vist meg hvilken gave naturen er. Den gaven har jeg fått fra han vil jeg gi videre. Det tror jeg på – at det fineste du får, det skal du gi videre, sier Olin om sin nyeste film.

Margreth Olin har tidligere hatt filmen Engelen (2009) med på festivalen.

Fedrelandet har premiere på norske kinoer 1. september, men allerede 5. august har filmen før-premiere på ti naturskjønne og spektakulære steder i Norge; Geirangerfjorden, Oldedalen, Stangholmen ved Risør, Gjendesheim, Andersgrotta i Kirkenes, Stokkøya, Reine i Lofoten, ved Nidgardsbreen,  Sandane og operataket i Oslo.

Om «Fedrelandet»

Fra Margreth Olin, regissøren av Mannen fra Snåsa og Selvportrett, kommer dokumentaren Fedrelandet, en nær og spektakulær omfavnelse av vår første kjærlighet: Naturen. 

Med Olins 85 år gamle far som guide, opplever vi Norges mest eventyrlige dal, Oldedalen i Nordfjord. Her har han vokst opp, og her har generasjoner før ham levd i balanse med naturen. Majestetiske bilder av ville fjell, kalvende breer og yrende dyreliv går side om side med foreldrenes fortellinger om generasjonene som tråkket opp stiene, forholdet vi har til naturen og hva som er verdifullt i livet. Musikken er komponert av unike lydopptak – naturens egne melodier, oversatt og fremført av London Contemporary Orchestra. 

Med Fedrelandet har Margreth Olin laget sin mest storslagne film, og samtidig hennes mest personlige, med Liv Ullmann og Wim Wenders på laget som utøvende produsenter. 

Medvirkende: Jørgen Mykløen & Magnhild Kongsjord Mykløen 

Regissør: Margreth Olin 

Produsent: Margreth Olin & Lena Faye-Lund Sandvik 

Utøvende produsent: Wim Wenders & Liv Ullmann 

Produksjonsselskap: Speranza Film AS 

Co-produsenter: BBC, SWR, ARTE 

Foto: Lars Erlend Tubaas Øymo, Herman Lersveen, Torbjørn Martinsen, Dag Asle Mykløen
Lyd: Andreas Lindberg Svensson
Klipp: Michal Leszczylowski 

Lyd-design: Tormod Ringnes.
Musikk: Rebekka Karijord

Distributør: Norsk Filmdistribusjon 

Internasjonal salgsagent: Cinephil