Jonas Matzow Gulbrandsen har regissert kommende «Perleporten». Foto: Emil L. Mohr / NTB

Jonas Matzow Gulbrandsen har regissert kommende «Perleporten».

Foto

Emil L. Mohr / NTB

Den norske filmen «Perleporten» vekker oppsikt – førpremiere er avlyst

Publisert: 4. august 2023 kl 15.34
Oppdatert: 4. august 2023 kl 15.40

Den norske spillefilmen «Perleporten», som har kinopremiere 1. september, har skapt debatt i og utenfor Kristiansand.

Bakgrunnen for dette er klipp fra filmen som nylig ble sluppet, der det kommer frem at filmen skal være basert på en sann historie. Mange mener de gjenkjenner personer som fremstilles – og at disse fremstilles i et ufordelaktig lys.

Flere med tilknytning til byen har uttalt at det fremstår som om hovedpersonen er basert på forretningsmannen Einar Øgrey Brandsdal.

Filmen skal angivelig handle om den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene og hendelser knyttet til lokalvalget i Kristiansand i 2019. Siden ble anklaget for å spre «falske nyheter, hets og sjikane», ifølge NTB.

– Slike filmer vil vi ikke ha

Flere lokalpolitikere i Kristiansand er blant dem som har reagert på klippene, blant dem KrFs ordførerkandidat i Kristiansand, Charlotte Beckmann Finnestad. I et innlegg på sosiale medier som senere har blitt fjernet skrev hun at man bør legge press på norske kinoer og at slike filmer vil vi ikke ha.

Førpremieren, som skulle funnet sted 26. august på Krs-live og var arrangert av Beelzebub Pictures, er avlyst, skriver Fædrelandsvennen. Selskapet vil ikke forklare hva som ligger bak.

Lokalpolitikerne får kritikk

Flere andre har igjen reagert på reaksjonene som har kommet – og spesielt på uttalelsene til lokalpolitikerne.

– Det er ekstremt umodent av politikerne å gå ut på denne måten, sier Cecilie Nissen, daglig leder i Kristiansand Kunsthall, til Klassekampen.

Unik i norsk sammenheng

Mens det hvert år kommer ut flere amerikanske tv-serier og filmer som er basert på nålevende personer, er dette nokså uvanlig i norsk sammenheng.

Det uttaler Lars Ole Kristiansen, redaktør for filmmagasinet Montages, til Klassekampen.

– Mange av de norske filmene som er basert på virkelige hendelser, har handlet om krigshelter, og det har jo slektningene tatt godt imot. Men akkurat dette er ikke en tendens man hittil har sett i Norge, sier Kristiansen.

Gründerne Elizabeth Holmes, Daniel Ek og Travis Kalanick er blant dem som er blitt portrettert i fiksjonsserier det siste året.