Produksjonsselskapet Spark, som blant annet står bak Gullruten-nominerte «Erlend og Steinar hjelper deg» med Erlend Mørch (t.v.) og Steinar Klouman Hallert, har måttet legge ned. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Produksjonsselskapet Spark, som blant annet står bak Gullruten-nominerte «Erlend og Steinar hjelper deg» med Erlend Mørch (t.v.) og Steinar Klouman Hallert, har måttet legge ned.

Foto

Fredrik Hagen / NTB

Fra «kjempeboom» til bråstopp

Publisert: 16. mai 2023 kl 20.58
Oppdatert: 16. mai 2023 kl 21.11

– Vi er vant til at det er svingninger, men det er mer ekstreme utslag denne gangen, sier Elisabeth O. Sjaastad i Filmforbundet.

Flere større produksjoner og produksjonsselskaper har måttet kaste inn håndkleet den siste tiden.

Blant dem produksjonsselskapet Spark, som blant annet står bak profilerte serier som «Kongen av Gulset», «Erlend og Steinar hjelper deg» og «Flus».

De har nylig sagt opp alle ansatte og legger ned driften, til tross for at de har hatt god vekst de siste årene. De var også på DNs liste over Gasellebedrifter i 2021 og har blitt nominert til Gullruten flere ganger – også i år.

Selskapet hadde dessuten fem prosjekter som alle lå an til å få en ny sesong. Men så har samtlige fått nei de siste månedene, og da endte selskapet opp med å måtte legge ned.

De tror ikke at de er det siste produksjonsselskapet som må det.

– Mer ekstremt denne gangen

Både krigen i Ukraina, inflasjon og NRKs kutt over statsbudsjettet har gjort at flere kanaler strammer inn. Det går spesielt utover de mindre produksjonsmiljøene.

I tillegg har filmbransjen opplevd en «kjempeboom» i produksjoner de siste årene. Dette startet før pandemien og skyldes blant annet konkurransen mellom strømmetjenestene, som kjemper mot hverandre for å kapre markedsandeler.

Rett etter pandemien eskalerte dette. Man fikk en topp med masse produksjoner som resulterte i mangel på folk og et hett arbeidsmarked.

– Det har gått fra «boom» til bråstopp, forteller Sjaastad.

Hun er forbundsleder i Norsk Filmforbund.

Elisabeth O. Sjaastad er forbundsleder i Norsk filmforbund. Foto: Hakon Slettner Windsland

Elisabeth O. Sjaastad er forbundsleder i Norsk filmforbund.

Foto

Hakon Slettner Windsland

– Folk som hadde vært ute av bransjen i ti år fikk telefoner med spørsmål om de ikke kunne være så snill og komme tilbake.

Nå er derimot situasjonen en annen:

– Vi merker at flere sliter med å få nok jobb nå. Vi er vant til at det er svingninger, men det er mer ekstreme utslag denne gangen, sier hun.

– Det har vært en ekstrem topp, og nå er vi kanskje inne i et ekstremt fall.

Hun understreker at bransjen alltid vil være preget av at det er usikkerhetsmomenter. Man kan ha flaks eller uflaks, og det gjør også at noen merker dette mer enn andre.

– Det er ikke noe unormalt at det er tøft å drive produksjonsselskap, men det er veldig leit at miljøer som har bygd seg opp ikke får fortsette og videreført prosjektene sine.

– I en bransje som er prosjektbasert er det alltid sårbart. Man er avhengig av produksjonsstøtte og «ja» fra kanaler og strømmetjenester. Et produksjonsselskap uten produksjoner kan jo ikke drive, sier hun, og legger til:

– Men det vi har sett nå er også at noen av de som bestiller produksjoner har avbestilt ting de har bestilt. Det er uvanlig.

Måtte legge ned etter 22 år

Før jul meldte TV 2 at programmene Tid for hjem og Tid for hage legges ned etter 22 sesonger til sammen. Etter hvert ble det også klart at produksjonsselskapet bak programmene, Pandora Film, må gi seg. Selskapet hadde 22 ansatte.

Før jul meldte TV 2 at Tid for hjem (bildet) og Tid for hage legges ned etter 22 sesonger til sammen. Fra venstre: Kjersti Bergesen, Einar Nilsson og Andreas Nygaard.

Foto

Eivind Senneset / TV 2

Regissør og medeier i selskapet, Jan Inge Skogheim, har tidligere uttalt til Medier24 at film og tv-markedet er utfordrende for tiden.

– Vi har jobbet med å komme opp med nye prosjekter. Men det er et knallhardt marked for tiden. Så der har vi ikke vært gode nok. Det er vanskelig å selge prosjekter nå.

Nevnte Spark har egentlig hatt god vekst de siste årene. De står bak en rekke profilerte serier og har utmerket seg på flere måter.

Men da samtlige av seriene som lå an til å få en ny sesong fikk nei, i tillegg til at alt av piloter og utviklingsprosjekter de har jobbet med har fått nei, måtte de gi seg:

– Da er fremtidsutsiktene bekmørke og vi må bare stoppe, sier daglig leder Nils Stokke til M24, som legger til at han ikke tror de blir det siste produksjonsselskapet som må legges ned.

Stokke forteller at han har fått beskjed fra flere miljøer i NRK om at det ikke er rom for nye serier før 2026.

– Kanskje får vi da inn en bestilling i 2024, og kan begynne å jobbe med en sak som skal på lufta i 2026. Men det er fortsatt ett år til. Og det er små marginer i denne bransjen, sier han.