«Barbie» og regissør Greta Gerwig: Det er første gang en film regissert av en kvinne har passert milliarden. Milepælen nås 17 dager etter premieren, som var 21. juli.

Greta Gerwig har regi på den populære filmen «Barbie».

Foto

AP / NTB

«Barbie» har passert milepæl

Publisert: 7. august 2023 kl 10.22
Oppdatert: 7. august 2023 kl 11.32

­Greta Gerwigs «Barbie» har i Nord-Amerika alene dratt inn 459 millioner dollar, og i resten av verden 572 millioner dollar, ifølge Variety.

Det er første gang en film regissert av en kvinne har passert én milliard dollar. Milepælen nås 17 dager etter premieren, som var 21. juli. Det skriver NTB.

Premierehelgen ble rangert som den største i USA så langt i år, og som den beste starten for en film regissert av en kvinne. Blant filmene til Warner Bros er filmen den som har nådd milepælen raskest. Før denne var det «Harry Potter og dødstalismanene: Del 2» som hadde denne rekorden, med 19 dager.

Tidenes nest beste norske kinosommer

I løpet av helgen klatret «Barbie» opp til førsteplass på lista over de mest sette filmene på norske kinoer i år. 414.524 personer har sett filmen siden den hadde premiere for 17 dager siden.

Den er også en av hovedgrunnene til at kinoene kan se seg fornøyde etter sommerens kinotall:

Ikke siden 2009 har flere gått på kino i Norge i juli, som er den beste enkeltmåneden for juli det er statistikk på.

– Juli 2023 går dermed inn som den nest beste julimåneden noensinne, sier Espen Lundberg Pedersen, direktør for kinoenes bransjeorganisasjon, Film & Kino.

Det er også den beste måneden Norge har hatt på kino på nesten to år, siden oktober 2021 da «James Bond: No Time To Die» hadde premiere.

– Flere kinosjefer har avbrutt ferien for å bidra med billettsalg, poppe popcorn og rydde saler, sier Lundberg Pedersen.

Det skjer året etter at det ble meldt om dramatisk nedgang for norske kinoer.

Tre årsaker til de gode tallene

I juli 2009 var det blant annet «Istid 3» og «Harry Potter» som sto på plakatene på norske kinoer.

Utvalget er i enda større grad viktig for om man går på kino nå enn tidligere, forteller Pedersen. Samtiden har tidligere skrevet om at besøksmønsteret til kinopublikummet har endret seg de siste årene.

I tillegg til «Barbie», hadde både «Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One» og «Oppenheimer» premiere i juli i år.

Det er også disse tre som har trukket mest folk, med «Barbie» på topp.

Pedersen peker også på været som en av årsakene til de gode tallene.

– Overskyet og regn er godt kinovær. Da drar nordmenn på kino. Hvis vi ser bort fra Nord-Norge, så har det vel vært mye dårlig vær i Norge i juli. Det vil si godt kino-vær, presiserer han.

– Kombinasjonen kinovennlig vær, store filmer og mye omtale i pressen har resultert i kinobesøk på nivåer vi i Odeon aldri har sett om sommeren tidligere, sier kommersiell direktør for Odeon Oslo, Jon Einar Sivertsen, til Aftenposten.

På Odeon har de utvidet åpningstidene som følge av publikumsinteressen.