Foto

Fra filmen «Utvandrerne». Foto: John Christian Rosenlund.

«Utvandrerne» dro voksne tilbake på kino

Publisert: 8. september 2022 kl 09.19
Oppdatert: 8. september 2022 kl 09.19

Helgens kinotall viser at Utvandrerne ble sett av nærmere 9000 i åpningshelgen. Med førvisninger er filmen hittil sett av over 12 000. Utvandrerne la seg dermed godt til rette på kinotoppen, kun slått av Olsenbanden.

– Utvandrerne har fått svært hyggelig mottagelse fra anmeldere og publikum ser ut til å ha fått med seg at dette er en storfilm som beveger og er skapt for det virkelig store lerretet, sier markedssjef i Paradox, Jan Petter Dickman. - På grunn av pandemien har vi ventet siden januar på å få lansert denne filmen, konkurransen på kino er knallhard denne høsten. Det er derfor ekstra gledelig å kunne konstatere at det voksne publikummet er tilbake på kino. 

Assosiasjoner til kvinner i vår tid 

På midten av 1800-tallet forlot millioner av skandinaver sult og nød i håp om et bedre liv i Amerika. Vilhelm Moberg beskrev denne historiske hendelsen i sine fire episke romaner som skildrer en rekke familier og enkeltskjebner knyttet til denne epoken.

Filmskaperne tar utgangspunkt i én av de mange historiene til Moberg: Historien om Kristina, Karl Oskar og deres små barn på deres dramatiske reise over Atlanterhavet og videre inn i det ville Nord-Amerika. Fortellingen om den lille familien går som en rød tråd gjennom de fire romanene. Utfordringene er enorme, og noen må betale prisen og bøte med livet for andre sin frihet.

I bearbeidelsen av denne fortellingen, har manusforfatterne Anna Bache-Wiig og Siw Rajendram Eliassen lagt stor vekt på kvinnenes perspektiv, og hvordan det kan ha vært å være kvinne og mor under disse forholdene. Historien gir assosiasjoner til kvinner i vår egen tid.

– Som alle klassikere både tåler og fortjener Utvandrerne å tolkes, og det er det vi har gjort, sier Anna Bache-Wiig og Siw Rajendram. - Vi visste hele tiden at vi ikke kunne fortelle hele den fire bind lange historien innenfor spillefilmens rammer, og vi valgte å fokusere på Kristinas historie. Moberg har skapt en nydelig karakter, og ved å ta hennes perspektiv kunne vi løfte frem en hittil lite belyst side ved utvandringshistorien. 

Utvandrerne vant Andreasprisen under Den norske filmfestivalen i Haugesund i august.