Den svenske regissøren Mikael Håfström skal ta for seg en bit mørk sverige-historie. Med på laget har han norske Erlend Loe.
Foto
Claudio Bresciani / TT

Lager storfilm om Stockholms blodbad – Erlend Loe står for manuset

Publisert: 10. februar 2022 kl 11.59
Oppdatert: 10. februar 2022 kl 12.07

Mikael Håfström er navnet på mannen som nå skal dykke ned i en svært så mørk bit av Stockholms historie.

Historien om Stockholms blodbad skal bli kinofilm – på engelsk, og det hele skal regisseres av «Hollywood-svensken» Mikael Håfström. Hendelsene det er snakk om fant sted 8. og 9. november 1520, da om lag 80 svenske stormenn, tjenere og sympatisører ble ledet ut på Stortorget i Stockholm. Der ble de alle ofre for galgen og bøddelens øks. Bak massakren sto kong Christian II av Danmark, som tidligere hadde lovet sine motstandere amnesti. Senere blir hendelsene omtalt som Stockholms blodbad.

Når det hele skal dramatiseres for filmlerretet, har Håfström med seg produsent Helena Danielsson ved roret.

– Stockholms blodbad kom opp for oss som et interessant prosjekt, og vi snakket en hel del om hvordan vi skulle kunne fortelle denne historien, sier Håfström til TT.

Han satte den norske forfatteren Erlend Loe på manusjobben. De to kjenner hverandre fra før, fra samarbeidet med Håfström-filmen «Quick».

– Han ble veldig interessert og skrev et manus som vi alle synes er fantastisk. Det er en veldig spesiell og personlig inngang til disse hendelsene, sier regissøren videre.

– Det blir et eventyr

Christian II av Danmark, Sten Sture den yngre og Kristina Gyllenstierna blir historiske personer som får figurere i bakgrunnen, men filmens handling skal sentrere rundt en fiktiv ung kvinne – på hevntokt.

Når regissøren skal beskrive Loes manus, bruker han ord som «menneskelig drama» og «svart humor».

– Det blir et eventyr – helt enkelt. En bred kinofilm med alle ingrediensene. Dette føles veldig langt fra en støvete historieleksjon, snarere blir dette veldig energisk, framholder Håfström i intervjuet.

Ingen skuespillere er så langt klare, men prosjektet blir engelskspråklig – noe som betyr at det kan bli aktuelt med et internasjonalt ensemble. Innspillingen skal etter planen i gang neste år.

Prosjektet gjøres for Viaplay og skjer i samarbeid med Nordisk Film. Målet er å lage en film som appellerer til et internasjonalt publikum og som skal opp på kinoene.