Kinoene var helt eller delvis stengt under pandemien. Det merkes på flere måter i dag.
Foto
Terje Bendiksby / NTB
Kinoene etter pandemien

– Vi får en ketchupeffekt

Publisert: 6. april 2022 kl 09.40
Oppdatert: 6. april 2022 kl 12.20

– Noen konsekvenser ser vi kanskje ikke helt konturene av ennå.

Det sier leder av Norsk Filmforbund, Elisabeth O. Sjaastad, og viser til alle utsettelsene i filmbransjen de siste to årene.

Pandemien har vært krevende for for filmbransjen på flere måter, og spesielt har det gått hardt utover kinoene, som har måttet holde helt eller delvis stengt i lange perioder.

Nordisk Film Kino AS leverte kinobransjens største underskudd i 2020 med 62.645.000 kroner, selv om de også var aktøren som hadde mottatt mest støtte, ifølge tall fra Kulturrådet.

En fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for NRK viser dessuten at over halvparten av befolkningen oppsøker kulturarrangementer, som kino, sjeldnere nå enn før pandemien, til tross for at alt nå er åpent igjen.

– Publikums måte å konsumere skuespillerkunst har flyttet seg fra teatersalen og kinosalen til flatskjermen hjemme, sa leder av Norsk Skuespillerforbund, Knut Alfsen, under en konferansen om status quo i kultursektoren i forrige uke.

– Dette har økonomiske konsekvenser for skuespillere, for skuespillere tjener penger på en helt annen måte når de står på scenen og eller blir sett kinosalen, forteller han.

Under normalen

I tillegg går dette utover kinoene. Ettervirkningene av en lang tid med pandemi merkes fortsatt. Hittil i 2022 ligger besøket på norske kinoer på 70 prosent av normalen, ifølge bransjeorganisasjonen Film & Kino.

En rekke produksjoner og premierer har også blitt utsatt. Dette gjaldt også norske filmer.

Det har vært knyttet et visst håp til at den norske storfilmen «Kampen om Narvik» sammen med populære «Lange flate ballær 3» skulle dra billettsalget opp denne våren.

Foto
«Lange Flate Ballær 3» har beste åpningshelg for norske filmer så langt i 2022. Foto: Christoffer Andersen / NTB

«Kampen om Narvik» ble først forsinket av på grunn av pandemien, men skulle vises på kino fra 18. mars. Så ble filmen utsatt igjen, denne gangen på grunn av krigen i Ukraina. Filmen har ikke fått ny premieredato.

– Vi hadde håpet at «Kampen om Narvik» kunne gå på kino fra mars, men slik ble det ikke. Uten den blir det et hull for norsk film hos kinoene i år, sier administrerende direktør Guttorm Petterson i Film & Kino til Aftenposten.

Fredag hadde «Lange Flate Ballær 3» kinopremiere, og nærmere 30 000 sikret seg kinobillett i helgen, noe som gjør at Zwarts komedie er den filmen med best åpningshelg for norske filmer så langt i 2022.

Flere utfordringer

Utsettelsene, både når det gjelder produksjoner og premierer, har flere konsekvenser, forteller Elisabeth O. Sjaastad.

Hun deltok også under konferansen Creative Industries Innovation Days, som hadde til hensikt å oppsummere pandemien for kultursektoren, situasjonen i dag, og se fremover.

– Vi får en ketchupeffekt med alle de som har utsatt filmer som skulle vært på kino eller som har utsatt produksjoner som skulle vært innspilt, sier hun.

– Det rammer på to måter, på den ene siden rammer den arbeidstakerne: Hvis du for eksempel skulle jobbe på to filmer, og en eller begge ble utsatt, er det en god mulighet for at disse to blir lagt til opptak samtidig nå. Det gjør at du da mister du én av to jobber.

– En annen konsekvens er ugunstige premieretidspunkt, alle de som hadde det optimale premieretidspunktet, som hadde posisjonert seg mellom internasjonale storfilmer og andre lokale produksjoner. Når filmen nå må settes opp på nytt, risikerer man at «Spider Man» eller «Batman» går samtidig, pluss en annen norsk film i samme segment. Da blir plutselig inntektspotensialet veldig svekket fordi det finnes bare så og så mange saler og så og så mye tid folk har til å bruke på film og tv, sier hun, og legger til:

– Dette er noen av de lengre konsekvensene som vi kanskje ikke har sett helt konturene av ennå.

Likevel positive

Petterson mener vårens kinotall likevel er lovende for det norske filmåret. Den mest sette norske filmen hittil i år er Oscar-nominerte «Verdens verste menneske» med nesten 45.000 besøkende. Filmen hadde premiere i fjor og er sett av totalt 260.000 på norske kinoer.

«The Northman», «Top Gun Maverick» og «Elvis» er blant storfilmene Petterson tror det norske publikumet vil prioritere over norske filmer.

Petterson er usikker på hvor godt norsk film vil tåle konkurranse fra kommende amerikanske filmer.

Blant de norske filmene som komme på kino i 2022 er «Alt for Norge» (22. april), «Fedrelandet» (antatt premiere i september) og «Vikingulven» (18. november). Hva som skjer med «Kampen om Narvik», er ikke bestemt.

– Når disse kommer til Norge i sommer og til høsten, vil nok antall kinobesøk komme tilbake på normalen. Altså slik det var før pandemien, sier han til Aftenposten.