Her er Norges første varulvfilm: – Tiden var moden
Det sier filmskaper Stig Svendsen – med glimt i øyet – når det er duket for premiere på hans «Vikingulven». Norges aller første varulvfilm melder seg til dyst på kinoene i Norge fra 18. november, og filmen beskrives som en klassisk varulvfilm i helt ny tapping. I hovedrollen ser vi Elli Müller Osborne.
– Elli har en råhet og ekthet som er helt enestående, noe som passet perfekt for rollen som Thale i filmen vår, sier Svendsen om rollevalget.
Opptakten i filmen er som følger:
Thale (17) har nettopp flyttet med familien til den lille byen når moren har fått seg ny jobb – i det lokale politiet. På en fest med lokale ungdommer, blir en student brutalt drept, og Thale er nøkkelvitne i saken.
I løpet av etterforskningen oppdager Thales mor at dette ikke er noen ordinær drapssak. Thale på sin side, sliter med syner og begynner å oppføre seg merkelig.
Norske filmskapere ser for alvor ut til å ha revet seg løs fra realismen. Historier om Ragnarok, skrømt og troll står i kø.
– Hva tror du er grunnen til at det er en gullalder for norsk fantasy nå – og at mange søker tilbake til norrøne referanser og eventyr, Svendsen?
– Det er spennende å gå inn i den norske mytologien for å finne historier man kan fortelle med et moderne blikk. For meg handler det også om hvordan man kan tilpasse mytologien til historien vi skal fortelle.
– Jeg tror også dette handler om at vi er en generasjon regissører som har vokst opp med de fantastiske eventyrfilmene fra 80-tallet, og vi har noen av våre største tidlige filmminner nettopp fra denne sjangeren.
Men selv om det er mye eventyrlig over hans nyeste film, av «Vikingulven» på mer enn bare skrekk og gru.
– Det er også en film om det å flytte til et nytt sted – og føle at man ikke hører til. Og det er en film om et mor og datterforhold, som blir utsatt for enorme prøver, for å si det mildt, slår han raskt.
Å lage filmhandler om at veldig mange brikker skal på plass. Og innspillingen ble også preget av koronapandemien. Men Svendsen kan fortelle at filmen både ble morsom og utfordrende å lage.
– Krevende på den måten at nesten alle scenene hadde en eller annen form for utfordring i form av vanskelig plassering, eller så skulle det være spesialeffekter, eller visuelle effekter, med. Men «Vikingulven» var også morsom å lage fordi vi hadde med oss en utrolig samling skuespillere, og en fantastisk stab som virkelig ga alt for filmen.
– En «artig» episode skjedde mot slutten av opptaksperioden, sier regissøren. Og forteller at de spilte inn scener på Notodden da kalenderen viste sent uti oktober, i fjor.
– Da vi kom på en morgen, var det falt 15 centimeter med snø på bakken i løpet av natten. Vi måtte bare kaste oss rundt og måke. Det gjorde staben så bra at man nesten ikke ser spor etter snø på de ferdige opptakene. Heller ikke på hustakene rundt.
Det er et fint knippe filmer i storskala ventet til kinolerretene opp mot jul. Svendsen håper imidlertid mange vil velge seg et varulv-eventyr i førjulsstria.
– Jeg kan elske en utrolig spennende film med fantastiske effekter og gode skuespillere. Og så er det noe som aldri har vært gjort i Norge før. «Vikingulven» er en film der det bare er å ta med seg masse popkorn, lene seg tilbake i kinosetet – og bli med på reisen.
De første anmeldelsene har begynt å komme, og ikke minst er Dagsavisens kritiker positiv – og konkluderer med at «Vikingulven» biter godt fra seg.
«Vikingulven»
- En film fra Filmkameratene, som har produsert norske filmer og TV-serier i over 35 år.
- Det er Stig Svendsen som har hatt ansvar for manus og regi. Han startet sin karriere med å lage tegneserier på «The Joe Kubert School of cartoon and graphics art» i New Jersey, USA. Etter dette studerte han ved Oslo Film og TV- akademi.
- Han hadde sin spillefilmdebut med action/eventyrfamilien «Radiopiratene» i 2007. I 2012 kom hans andre spillefilm, «Elevator», og hans tredje film, «Kings Bay» hadde Kari Bremnes i hovedrollen (2017).
- I ferske «Vikingulven» møter vi Elli Müller Osborne, Liv Mjönes, Vidar Magnussen, Sjur Vatne Brean og Øyvind Brandtzæg i rollene.