Stopper russiske filmer fra årets European Film Award-prisutdeling: Det europeiske filmakademiet, her ved styreleder Mike Downey, følger boikottoppfordringen fra det ukrainske filmakademiet.
Foto
AP

Det europeiske filmakademiet følger oppfordringen til Ukraina

Publisert: 1. mars 2022 kl 14.40
Oppdatert: 3. mars 2022 kl 09.57

European Film Academy er klar i talen der de går ut mot Russland, som startet krigen, og fordømmer sterkt Putins handlinger, som kalles «grusomme og fullstendig uakseptable».

– Det som bekymrer oss mest er ukrainernes skjebne, og våre hjerter er hos det ukrainske filmmiljøet. Vi er fullstendig klar over at flere av våre medlemmer kjemper med våpen i hånd mot angriperen. Akademiet vil derfor ekskludere russiske filmer fra årets European Film Awards, og vi støtter alle deler av boikotten, heter det i en uttalelse fra European Film Academy.

I pressemeldingen, som er undertegnet av EFA-direktør Matthijs Wouter Knol, understrekes det at man anerkjenner og setter pris på de modige filmskaperne i Russland som står opp mot krigen.

– Men i lys av et brutalt og uberettiget angrep, må vi stå sammen med våre søstre og brødre i Ukraina hvis liv er i fare.

Selv om Det europeiske filmakademiet erkjenner at man burde reagert tidligere på boikottoppfordringen, så måtte de demokratiske prosessene følges. Mens dette pågikk begynte EFA å samle inn midler og iverksette hjelpestrukturer i kulissene, opplyses det videre.

European Film Academy ble stiftet i 1988 som European Cinema Society av Ingmar Bergman, som ble den første presidenten, og 40 andre filmskapere.