26 år etter at den ble sensurert, får filmen kinopremiere i hovedstaden
Det var daværende kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen som nektet å vise David Cronenbergs «Crash» fra 1996 på Oslos kinoer
Begrunnelsen var at den var «så provoserende, vond og pervertert at jeg ikke vet om noen i hele verden jeg vil invitere til å se den» (uttalt til Arbeiderbladet, høsten 1996).
«Crash» skrev den seg inn i en viss norsk tradisjon for filmsensur.
Filmklassikeren ble en sensasjon i Cannes for 26 år siden, men i Oslo ble den sensurert.
Det er først nå filmen har fått premiere i hovedstaden, i regi av filmnettstedet Montages.
– Motstanderne omtalte den som «provoserende, vond og pervertert» og «en ren pornofilm», mens fansen hyllet den. Nå har vi i Montages gleden av å offentliggjøre at vi henter filmen tilbake for premiere i Oslo, og visninger på Cinematekene i flere byer, skriver de.
Filmsensur
Da filmen ble sensurert i Oslo i 1997, skrev den seg inn i en viss norsk tradisjon for filmsensur.
Den svenske filmen «Jag är nyfiken – Gul» ble for eksempel sensurert i Norge i 1967. Da skal det ha blitt satt opp busser fra Halden til Strømstad for folk som ville se filmen.
Også titler som «Bonnie & Clyde» (1967), «Enter the Dragon» (1973) og «Motorsagmassakren» (1974) var forbudt, ifølge Vårt Land.
I 1980 stanset Statens filmkontroll – senere Medietilsynet – norske kinovisninger av komedien «Life of Brian», og begrunnet det med blasfemiparagrafen.
Vågalt og kontroversielt
David Cronenberg er en kanadisk filmregissør som er kjent for filmer som preges av skrekk og det bisarre og groteske.
Han debuterte som spillefilmregissør i 1970, og fikk oppmerksomhet med flere skrekkfilmer tidlig på 80-tallet. Den morbide nyinnspillingen av «The Fly» fra 1986, med Jeff Goldblum i hovedrollen, ble en kinosuksess.
«Crash» baserer seg på forfatter J.G. Ballards roman ved samme navn fra 1973. Filmen skildrer en gruppe mennesker som får seksuell tenning av ulike former for bilkrasj.
I rollelisten finner vi navn som Oscar-vinner Holly Hunter, James Spader, Elias Koteas og Deborah Kara Unger. Musikken er av Ringenes herre-komponist Howard Shore.
Montages omtaler filmen som et av Cronenbergs «mest vågale, kontroversielle og komplekse verk».
Flere spesialvisninger
«Crash» hadde kinopremiere i Oslo denne uken – 26 år forsinket.
Den vil også bli satt opp på Vega Scene i Oslo for en spesialvisning lørdag 7. mai, med tilhørende panelsamtale om Cronenbergs «body horror»-estetikk, og den tematiske utforskningen av sex og kroppslig skade i det visuelle uttrykket, med mer.
Montages-redaktør Karsten Meinich er ordstyrer for panelet, som vil bestå av forfatter Hedda Robertsen, filmskaper Emilie Blichfeldt og Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen.
Fra og med torsdag 5. mai vises filmen også ved Cinematekene i Bergen, Trondheim, Tromsø, Stavanger, Kristiansand og Lillehammer.
«Crash» skapte debatt i flere land enn Norge, den ble blant annet nektet visninger i London-bydelen Westminster.