– Privilegert
– Jeg knakk nesa i et sammenstøt, og det var ikke så dramatisk. Det var vondt, men det var ikke veldig dramatisk, sier 43-åringen som nå er Oscar-nominert i kategorien beste kortdokumentar.
Dokumentaren handler om at menneskerettighetene og demokratiet i Hongkong er i ferd med å forsvinne under press fra Kina. Hammer har i en årrekke jobbet som journalist i konfliktsoner i blant annet Afghanistan, så han er vant til risiko, sterke inntrykk og krevende arbeidsforhold.
– Jeg hadde ingen store utfordringer i dette prosjektet hvis du sammenligner det med hva de rundt meg risikerte. Jeg fulgte unge mennesker som risikerer hele framtida og som også risikerer å sitte i fengsel i mange, mange år framover. Da føler jeg meg privilegert når jeg som nordmann kan være der og gjøre jobben som journalist, sier Hammer.
Dramatisk
I månedsvis fra høsten 2019 sto Hammer alene midt oppe i demonstrasjoner. Han sier dokumentaren skiller seg ut i konkurransen som en veldig fysisk og røff film.
– Det var veldig mye løping, det var ganske dramatiske situasjoner som du også kan se i filmen der det var skyting fra alle kanter til tider, sier han.
Han filmet selv med håndholdt kamera og fulgte demonstrantene så tett som han klarte mens det fløy gummikuler fra alle kanter. Tåregass, brannbomber og annen form for vold og våpenbruk preget flere av de 140 opptaksdagene han hadde i Hongkong.
– To av dem som er med i filmen, er fortsatt fengslet og risikerer livstid for det som er helt grunnleggende utøvelse av det som vi ser på som universelle menneskerettigheter, sier Hammer.
Blandede følelser
Hele seks norske filmer hadde muligheten til å bli nominert til Oscar. Representanter for alle filmene var mandag invitert til Colosseum kino i Oslo for å følge nominasjonene direkte. Men bare «Do Not Split» slapp gjennom nåløyet.
Regissør Hammer hadde ikke selv trodd at filmen faktisk kom til å bli nominert selv om den var på kortlista. Den er nå én av fem filmer som er nominert i kortdokumentarklassen.
Hammer ble overrumplet av en samlet presse da han ankom Colosseum kino litt forsinket til sin egen nominasjonsmarkering. Som følge av den alvorlige tematikken ga Hammer uttrykk for blandede følelser.
– Jeg er veldig glad, det er et så alvorlig tema i filmen at jeg ikke jubler, men jeg er veldig glad for det her, sa han da han møtte pressen.
Planlegger fysisk utdeling
Anders Sømme Hammer var alene i Hongkong og hadde dermed regi, og var ansvarlig for foto og lyd selv. I tillegg er han en av to produsenter sammen med Charlotte Cook i det amerikanske filmselskapet Field of Vision.
Filmen har fått støtte av Fritt Ord og Viken Filmsenter. Filmen hadde premiere på Filmfestivalen Sundance i fjor. I Norge vises filmen hos Aftenposten, som også har samarbeidet med regissøren.
Kortdokumentaren skal konkurrere mot dokumentarene «Collette», «A Concerto Is A Conversation», «Hunger Ward» og «A Love Song For Latasha».
Prisutdelingen går av stabelen i Los Angeles 25. april. Det legges opp til en fysisk prisutdeling.