Ny 22. juli-film godt mottatt: – Viktig og velgjort
«En viktig og velgjort dokumentarfilm», heter det om «Generasjon Utøya».
NRKs Birger Vestmo er i godt selskap med en rekke andre anmeldere når han triller fram terningkast fem til filmen, som 23. april kommer til kinoer som kan holde åpne.
Her har dokumentarfilmskaperne Aslaug Holm og Sigve Endresen fulgt fire unge kvinner som alle overlevde Utøya – men som fortsetter å følge sitt politiske engasjement.
Kvinnene som følges er Ina Libak, Kamzy Gunaratnam, Line Hoem og Renate Tårnes, og Aslaug Holm sier hun er imponert over motet og kraften disse unge politikerne utviser ved å fortsette å kjempe videre for verdiene de tror på.
– Jeg hadde ingen forutsetning for å skjønne hvor tungt og krevende det har vært å reise seg og gå videre med den tunge børen fra 22. juli, og likevel greie å beholde lyset og håpet i sitt politiske engasjement, sier hun til NTB.
Forandret – for alltid
Holm vil si det så sterkt som at det å lage denne filmen, og komme tett på disse fire kvinnene, har forandret henne som menneske – for alltid. Hun utdyper:
– Men på en god måte. For det motet, det er utrolig inspirerende og kraftfullt. Som Ina Libak, hun fulgte vi fra hun ble valgt til ny AUF-leder og gjennom hele perioden. Hun ble skutt fire ganger i kroppen og dødelig såret. Men så er det som om kraften fra skuddene har gått ut i et enda sterkere engasjement, og at når hun taler, så er det som om ordene treffer ekstra hardt. Det er umulig å ikke bli berørt.
Da filmskaperne begynte arbeidet med filmen, merket de det de omtaler som en berøringsangst. Sigve Endresen forklarer hva han legger i det:
– Det handler om hvordan ta et oppgjør med ideologien til terroristen, og det at det var et høyreekstremistisk attentat rettet mot Arbeiderpartiet og AUF. Mange ble også etter hvert anklaget for å dra Utøya-kortet når dette temaet kom opp.
På spørsmål om filmen kan fungere som en vekker på dette området, sier han:
– Ja, vi har vært opptatt av å vise hvordan deler av tankegodset har spredd seg videre i samfunnet og delvis blitt plukket opp av etablerte politikere. Vi tenker også at det er skummelt at konspirasjonsteorier ser ut til å spre seg, ikke bare i Norge, men også i USA – med storming av kongressen som resultat.
En skjebnetid
Filmen ser fremover og trekker inn klimaengasjement og skjebnetidstanker. Den tematiserer også delt-by-problemer når vi får følge Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam på besøk til yrkesfagelever ved Bjørnholt skole. Her får hun høre at elevene som prøver å få seg læringsplass, opplever at folk de ringer slenger på røret. En av lærerne tar til tårene, hun synes det er så vondt at elevene hennes blir møtt slik.
– For meg er scenen et sterkt uttrykk for hvor kort vi har kommet i å inkludere og gi alle samme muligheter i livet, så her har politikerne mye å jobbe videre med, sier Endresen.
Begge filmskaperne håper filmen når langt ut.
– Jeg vil si at dette er en politisk film, men ikke en partipolitisk film. Det er en fortelling som handler om noe større, om verdier og viktige veivalg i vår tid. Jeg mener derfor at alle samfunnsengasjerte mennesker på tvers av partier kan se filmen og få utbytte av den, framholder Holm – og legger til at «Generasjon Utøya» tar opp i seg viktige spørsmål som polarisering og fremmedfrykt, og hvordan dette henger sammen med politisk retorikk og klassespørsmål.
– I tillegg lever vi i en skjebnetid der klimakrisen og den globale pandemien viser at vi som mennesker lever i et fellesskap der vi er forbundet med hverandre, og for at vi skal overleve som menneskeslekt, er vi nødt til å finne løsninger – sammen. Vi kan ikke bare leve individuelle liv, fortsetter hun – og svarer slik på hva hun håper vi sitter igjen med av tanker og følelser etter å ha sett «Generasjon Utøya».
– Jeg håper at den viktigste følelsen er håp for framtiden! At vi alle kan bidra for å skape en bedre verden, og at engasjementet er det viktigste. Gå ut i gatene og kjemp for demokratiet, for det krever innsats hver dag.
Filmen vant Human-prisen i mars, og får sin internasjonale premiere på HotDocs i Toronto, en av verdens største dokumentarfilmfestivaler, senere i april.