– Historiene jeg ble fortalt er mye drøyere enn jeg kunne ha funnet på
Snart lander TV-serien som filmskaper Marie Kristiansen har drømt om å lage siden hun var tidlig i tenårene og så på «Melrose Place» og «Beverly Hills 90210». Men «Delete Me» skildrer en ganske annen virkelighet enn den hun selv kjente.
Serien, som har premiere på strømmetjenesten Via Play 7. mars, skildrer presset unge jenter må leve med hver eneste dag. I kjernen av historien vil seerne møte en lekket sexvideo, en hacker på hevntokt – og vennskapet mellom hovedpersonene Marit og Marion.
Før Kristiansen begynte å skrive manus, intervjuet hun flere ungdommer, og var ute og rullet med dem.
– Historiene jeg ble fortalt er mye drøyere enn jeg kunne ha funnet på – selv om jeg skulle ha basert dette på min egen ungdomstid. Det er nok noen voksne som vil tenke at dette er for drøyt – at dette ikke kan være sant, sier hun til NTB.
Nett og some
For selv om de overordnede problemstillingene er mange av de samme som da 38-år gamle Marie selv var russ – nemlig evige spørsmål som behovet for tilhørighet, slut shaming og popularitetshierarkier – er det én stor forskjell.
– Internett, sosiale medier og populærkulturens innflytelse på disse temaene. Historiene de unge fortalte var sterkt preget av reality-TV og alt som følger med av rangeringer og popularitetskonkurranser. At det å bli satt i bås og stemplet som hore ikke lenger var noe som skjedde innenfor et lukket miljø eller en by, men spredte seg over landegrenser via internett, sier Marie Kristiansen.
Siden mye av handlingen i «Delete Me» foregår inne på «the dark web», måtte hun også sette seg inn i hackermiljøet – og lære hvor sårbar man er bare man har en smartphone.
– Tiden vi lever i nå er farligere og mer utsatt for alle aldersgrupper.
Alt på en gang
Alle de syv episodene legges ut samtidig neste uke, noe Marie Kristiansen synes er helt greit.
– I og med at denne serien er fortalt baklengs vil man oppleve å få den ultimate opplevelsen ved å se flere episoder av gangen. Jeg elsker selv et bra seriemaraton og mister fort interessen for serier jeg må vente på, innrømmer hun.
Og baklengsgrepet har hun valgt bevisst, for at serien skulle få en annen dimensjon.
– Når du blir kastet rett inn i slutten av en historie er det akkurat som å møte et menneske for første gang. Du må bli kjent med dem for å forstår hvorfor de er som de er. Slik er også denne serien. Dette grepet gjør «Delete Me» til mer av et mystisk spenningsdrama – kontra en fortelling om hvor dårlig det kan gå hvis du ikke oppfører deg «pent», forklarer hun.
Hommage til M2M
Marie Kristiansen, som både har skrevet manus, produsert og hatt regi, sier at serien er «like lite strømlinjeformet som ungdomstiden i seg selv».
– Den starter veldig mørk og dramatisk, men blir gradvis lysere og lykkeligere mot slutten, lover filmskaperen, som tilsynelatende byr på noe av det samme filmspråket i «Delete Me» som i sin Spellemann-belønte musikkvideo for Karpes låt «Hvite menn som pusher 50».
– Ja, siden dette er et univers som jeg har skapt med stor kunstnerisk frihet så ligner det mer på musikkvideoene mine enn noe annet jeg har regissert, svarer den musikkinteresserte Marie – som har lagt inn «en hommage» til to velkjente artister i navnevalget på de to hovedpersonene: Marit og Marion.
– Litt meta er det ja! Historien og karakterene har ingen ting med jentene i M2M å gjøre. Men de ble satt i bås av mediene i sin tid på en ekstremt offentlig måte, stemplet som den snille blondinen og den sexy brunetten. To universelle roller som også finnes i serien.
Forstå – ikke dømme
Som datter av filmparet Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen, som fikk sin rikelige andel medieomtale, har det vært lærdom hun har tatt med seg videre?
– Dette med å bli satt i bås og skammen over å føle seg annerledes i et samfunn der det er best å være like, har jeg følt veldig på. Men det tror jeg er universelt og har ikke så mye med kjendisforeldre å gjøre. Da jeg var ungdom og lette etter å finne ut av meg selv, strevet jeg mye fordi andre var så flinke til å fortelle meg hvem jeg var. Jeg ble satt i bås og valgte til slutt å leve opp til den rollen jeg fikk utdelt, litt på trass, forteller hun:
– Det er mye i serien der jeg har hentet forståelse fra eget liv, fordi det har vært viktig for meg å forstå og føle med karakterene uansett hva de gjør. Alle de tre hovedrollene har feil og gjør ting de ikke burde. Men meningen er at du skal forstå hvorfor – og ikke dømme dem, sier Marie Kristiansen, som på spørsmål om hva som er det viktigste budskapet i «Delete Me» kontant svarer:
– At samfunnet har skylden, ikke ungdommen.
Prøvekaninene
«Delete Me» foregår i russetiden. Skuespillerlaget – med Amalia Holm, Thea Sofie Loch Næss som de to venninnene – er eldre, henholdsvis 25 og 24 år.
– Jeg valgte erfarne skuespillere til hovedrollene fordi at serien har et såpass spesielt tema og narrativ. Jeg ville at de selv skulle ha gjort seg opp en mening om sin egen ungdomstid og sin egen identitet, sier Kristiansen – men legger til:
– Det mange biroller og statister som er nye fjes og som selv er russ i år. De hadde også veldig mye verdifull erfaring å komme med.
Hvorfor hun valgte denne unge aldersgruppen? Svaret lyder:
– Jeg er opptatt av å lage underholdning av tidsaktuelle tema. Denne aldersgruppen er på en måte prøvekaninene for «den nye tiden», noe jeg syns er veldig spennende. Jeg har alltid ønsket å lage et visuelt ambisiøst drama for denne målgruppen – fordi det er en tid i livet der alle opplevelser og sanseinntrykk er enormt sterke.
Fakta om «Delete Me»
* Plattform: Viaplay
Premieredato: Søndag 7. mars (alle episoder slippes samtidig)
* Skuespillere: Thea Sofie Loch Næss, Amalia Holm, Axel Bøyum, Sofia Tjelta Sydness, Sjur Vatne Brean, Happy Jankell
Serieskaper: Marie Kristiansen
Produsert av: Drama Einar ved produsent Kristin Emblem og Pål Kruke Kristiansen