Flere Astrid Lindgren-verk skal bli levende bilder igjen
– Det er et veldig viktig prosjekt for familien Lindgren, sier Cilla Nergårdh, administrerende direktør i Astrid Lindgren AB.
Ronja Røverdatter, Pippi Langstrømpe og den nye versjonen av TV-serien «Vi på Saltkråkan» er sist ut i rekken av Astrid Lindgren-historier som skal få nytt filmatisk liv. Og flere skal det bli. Selskapet Astrid Lindgren AB forvalter alle rettigheter til forfatterens verk, og de har ambisjoner om å treffe barna på de plattformene de befinner seg på i dag.
– Vi har i lang tid sagt at film og TV er viktige for oss. Det som er nytt nå er at vi ikke bare sitter og venter på forslag, men vi er aktivt på leting etter det vi tror kan ha potensial til å gjøre det bra, sier Nergårdh.
– Nå ser vi over alle ulike rettigheter, og tenker «for hvilket publikum, for hvilket språk og hvilket format», og så henvender vi oss til folk vi mener er dyktige.
Heftig debatt
Nyheten om nye versjoner av høyt skattede klassikere blir dog ikke alltid like godt tatt imot. En heftig debatt meldte seg i kjølvannet av SVT sine planer om en ny serieversjon av «Vi på Saltkråkan».
– Det er jo alltid merkelig når folk blir sinte over noe som de ikke vet hva er enda, sier Johan Palmberg, som er Astrid Lindgrens barnebarn – og som jobber med rettighetsspørsmål i Astrid Lindgren AB. Cilla Nergårdh skyter inn:
– Jeg syntes selve tonen var litt overraskende, faktisk. At det kom så sterke følelser ut av det faktum at serien skal gjøres på nytt.
Nye versjoner, uansett plattform, innebærer at innholdet i originalfortellingen tilpasses et moderne publikum. Men nøyaktig hvordan dette skal gå til, det blir en vurdering fra verk til verk, forteller de.
– Det er et vanskelig spørsmål. Det koker ned til hva som er kjernen i den respektive historien, og hva som eventuelt går an å gjøre om på – uten å endre kjernen, sier Johan Palmberg.
Om grunnen til at Løvehjerte-filmen har drøyd, sier Nergårdh: – Det har gått så lang tid nå at vi rett og slett er inne i en nystart-situasjon.