Regissør Tonje hessen Schei er aktuell med filmen «iHuman» - men på nett i stuene til folk, ikke på kino.
Foto
Stian Lysberg Solum / NTB scanpix NTB kultur
Fra kino til nett på to dager

– Viktigst for meg som regissør er jo at filmen når ut til folk

Publisert: 24. mars 2020 kl 14.23
Oppdatert: 24. mars 2020 kl 14.23

Nå er filmen, som tar for seg kunstig intelligens, ute på en hærskare plattformer og er blant de mest etterspurte på Streamingguiden. Men det var en tøff situasjon, medgir hun overfor NTB:

– Det er skikkelig hardt å ikke få vist den på det store lerretet etter fem års arbeid med å lage en storslagen kinofilm, sier Hessen Schei:

– Viktigst for meg som regissør er jo at filmen når ut til folk. Jeg synes det er skikkelig rørende å se hvordan folk støtter hverandre i denne krisesituasjonen – og da er det godt å kunne bidra til at folk kan se dokumentarer som egentlig skulle vært på kino, hjemme i stuen.

Nå håper hun på en ny kinomulighet «når verden snur seg rundt igjen etter dette».

For noen kinoer har allerede gitt uttrykk for at de ønsker å vise filmen «post-korona», med paneldebatt eller samtale med regissøren i etterkant, ifølge filmens produsent Vibeke Skistad i Euforia film.

Letter trykket

«iHuman» er den første kinodokumentaren om kunstig intelligens, og interessen er stor. Mandag ble den for eksempel vist på den virtuelle versjonen av dokumentarfilmfestivalen Cph: Dox i København, i tilknytning til et direkteintervju der Edward Snowden snakket om bruken av kunstig intelligens i overvåkning.

Samtidig er Vibeke Skistad klar i talen.

– Alle filmer kan ikke flyttes til senere, det blir umulig for kinoene å få plass. En digital lansering letter på trykket, fastslår hun.

Festpremieren for «iHuman» på Colosseum tirsdag 10. mars ble et av de siste, store arrangementene før Norge gikk i tilnærmet lockdown. Allerede mens filmen rullet over kinolerretet, ble det avgjort å stenge større kinosaler. Torsdag 12. mars ble alle kinoer koronastengt. Men da var Skistad allerede i febrilsk sving for å klargjøre et alternativt slipp.

– Gode nyheter

– Vi så hvor det bar onsdag og begynte å undersøke mulighetene. Torsdag bestemte vi oss, og fredag var filmen ute hos de første tilbyderne. I løpet av premierehelgen var «iHuman» tilgjengelig hos Altibox, Get og Telenor/T-We, og tidlig i forrige uke hos SFAnytime og Viaplay. Snart kommer Google og iTunes med. Vi selger eller leier ut filmen til en pris tilsvarende en kinobillett, oppsummerer Skistad, som poengterer at den imidlertid ikke strømmes hos for eksempel Netflix og HBO.

Før helgen lå «iHuman» på topp hos Streamingguiden til Filmweb og flere av aktørene, noe Skistad kaller «meget gode nyheter».

– Tatt i betraktning at intet var klargjort eller levert til de ulike plattformene, var dette en rekordrask og fleksibel lansering. At dette skulle gå så fort, hadde jeg ikke trodd-

Test på mange områder

Nå håper den erfarne produsenten på «greie tall» for «iHuman» og sier til NTB:

– Jeg er spent på det videre løpet nå som filmen er på plass hos flere store. Vi har uansett moderate estimater, basert på sammenlignbare titler, men vi har jo aldri sluppet en film så kjapt før, og folk vil ha fersk film, så vi kan håpe på i hvert fall greie tall. For et godt resultat er vi avhengig av synlighet hos alle tilbydere over tid, og kampen om plassen er stor, og alltid en utfordring, sier hun og påpeker at alt over null i inntekt er en bonus, i og med at kinopremieren ble kansellert. Og uansett kroner og øre, er det veldig spennende å ha vært med på noe ingen har gjort før, sier den erfarne produsenten.

– Blir dette også en slags test på en ny, virtuell fremtid for filmbransjen?

–Dette blir en test på mange områder, ikke minst i forhold til i hvor stor grad folk ser fersk film hjemme – og da en film som ikke er blockbuster eller for barn. Det blir også en test på om det er mulig å gjøre det bra selv om vi mistet «buzzet» som bygges opp gjennom et kinoløp. Det er en stor utfordring, sier Vibeke Skistad.

- Et skikkelig sjokk

Hjemme sitter regissør Tonje Hessen Scheie, som kaller det å gå fra full intensitet i kinolanseringen til full lockdown «et skikkelig sjokk».

– Det vil sitte i kroppen lenge. Situasjonen for filmen og selskapet vårt nå er jo under stort press – som så mange andre filmer, selskaper og bransjer rundt i verden nå.