Regissør Carl Javér og skuespiller Barbro Bugge i forbindelse med visningen av «Rekonstruksjon Utøya» ved Kirkeparken videregående skole i Moss.

Foto

Cathrine Jakobsen / Kulturtanken

«Rekonstruksjon Utøya» vist til over 5.000 ungdommer

– De mest meningsfulle visningene vi gjør

Publisert: 6. februar 2020 kl 09.49
Oppdatert: 6. februar 2020 kl 11.43

– Jeg opplever at dagens 16-åringer er langt fra hendelsen, men at de møter filmen og historiene med et alvor og en nysgjerrighet, sier Carl Javér, filmens svenske regissør i en pressemelding fra Kulturtanken.

Sammen med skuespiller Barbro Bugge har han reist rundt på skoler i Viken fylkeskommune i regi av Den kulturelle skolesekken (DKS).

– For vår film, «Rekonstruksjon Utøya», er dette de mest meningsfulle visningene vi gjør, sier Javér.

Filmen har også blitt vist på et 20-talls filmfestivaler, i tillegg kinovisninger i en rekke forskjellige land.

Regissøren mener DKS er en god ordning for kunstformidling i Norge, og påpeker at norske ungdommer er «heldige» med ordningen.

Foto

I dokumentarfilmen gjenforteller Rakel, Mohammed, Jenny og Tore, som alle var på AUF-leiren på Utøya 22. juli 2011, sine sterkt personlige opplevelser fra dagen som forandret deres liv for alltid.

– Det er for ungdommene i skolen filmen gjør mest nytte. De overlevendes historier bidra til en direkte forståelse og opplevelse av terroren på Utøya, som vi aldri må glemme, sier Javér som mener filmen også er aktuell når det gjelder å belyse de antidemokratiske strømningene som skygger over den vestlige verden i dag.

Angrep på demokratiet

– Terroren 22. juli 2011 var et angrep på demokratiet, og en europeisk hendelse som rystet oss voldsomt også i Sverige. Den var politisk og ideologisk motivert og et angrep på det demokratiet vi nærmest har tatt for gitt her i Norden, og som jeg mener et nøkkelen til et godt og åpent samfunn, fortsetter han.

Filmen har hittil blitt vist på 59 skoler for 5.700 elever i Troms, Vestland og Viken. Filmvisningen etterfølges av en samtale med flere av filmens involverte om de tragiske hendelsene 22. juli 2011.

Dagens ungdommer hadde så vidt begynt på skolen da terrorhendelsen inntraff, og kunnskapen deres om hva som skjedde, er ifølge Kulturtanken varierende.

Legger til rette for diskusjon

Kulturkontakt Joachim Wold ved Kirkeparken videregående skole i Moss forteller at han legger til rette for at det gjøres både for- og etterarbeid knyttet til tematikken i forbindelse med visningene.

– Sammen med lærerne ser vi etter muligheter for å finne relevans og plass i fagene. 22. juli-terroren er et høyst aktuelt tema for kompetansemålene blant annet i norsk og samfunnsfag i videregående skole, sier Wold som også er fagleder for engelsk og fremmedspråk ved Kirkeparken vgs.

Elevene blir for eksempel bedt om å fortelle om egne minner knyttet til 22. juli 2011, og å diskutere hendelsene. Wold beskriver «Rekonstruksjon Utøya» som «en fin inngangsport» til å ta opp et vanskelig tema i skolen.

– Elevene er veldig interesserte, men litt stillere enn vanlig. Både filmen og tematikken er sterk kost, men for viktig til at vi kan la være å ta i det, sier Wold.

Foto

Bilde fra filmen.

Vekker sterke reaksjoner

Også elevene mener det er viktig for dem å ha god kunnskap om hendelsene 22. juli 2011.

– Selvfølgelig. Det er jo en tragisk hendelse som rystet hele Norge, og det er noe alle burde vite noe om, og skal ha kunnskap om, sier 16 år gamle Marie som er elev ved Kirkeparken vgs.

Likevel er reaksjonene blant elevene sterke:

– Jeg satt og gråt under hele filmen. Det er så trist å tenke på at dette faktisk har skjedd og at noen av de i filmen faktisk var der. Og så var de så rolige når de fortalte om det, sier vgs-eleven Oda.

«Rekon-struksjon Utøya»
søn 20.02.2022 23:47

«Rekonstruksjon Utøya» (2018) er regissert av Carl Javér og har vunnet 2 «Guldbaggen» (høyeste utmerkelse i svensk filmindustri), for beste regi og beste dokumentar.

Filmen har turnert Den kulturelle skolesekken høsten 2019/vinter 2020, hovedsakelig for elever i videregående skole, men også noen ungdomsskoler.

I dokumentarfilmen gjenforteller Rakel, Mohammed, Jenny og Tore, som alle var på AUF-leiren på Utøya 22. juli 2011, sine sterkt personlige opplevelser fra dagen som forandret deres liv for alltid. Sammen med tolv unge medvirkende og et filmteam samles de to uker sommeren 2017, i et tomt, svartmalt filmstudio i Målselv, for å rekonstruere minnene de har fra 22. juli.

Kilde: Kulturtanken