– Det er fullstendig ufarlig å være på kino om dagen
Jan Vardøen har måttet stenge kinoen han bestyrer – samtidig som han selv slipper løs sin egen, nye spillefilm. Sånn er det å være filmarbeider i en koronatid.
Vardøens nye film har kinopremiere fredag 20. november. På spørsmål om hvordan det er å sende av gårde «Oslo – København», en film som utspiller seg på den nå passasjerfrie danskebåten, lyder det:
– Ganske skummelt, egentlig, man vet ikke hvordan responsen blir. Men det er fullstendig ufarlig å være på kino om dagen, og håpet er at folk ønsker å hygge seg i mørketiden med en god, norsk film.
Jan Vardøen, som har sitt eget produksjonsselskap Beacon Isle Films , sier han valgte å kjøre på med filmpremieren – heller enn å vente.
– Det har kommet så få nye filmer i det siste at vi velger å støtte opp om kinoene – og være med på å ta denne sjansen sammen.
– Best på kino
Vardøen røper at det finnes festivalplaner for «Oslo – København» etter hvert, og at den «litt lenger ned i veien» dessuten blir å se på nett.
– Men husk at film er best på kino, og denne er utrolig vakker og passer desidert best på lerret, lokker filmskaperen som virkelig tar konsekvensen av sin forkjærlighet for det store lerret:
Jan Vardøen har det siste året nemlig også kunnet titulere seg som «kinobestyrer». I 2018 kjøpte han tradisjonsrike Frogner Kino på vestkanten i hovedstaden, der han tidligere har besørget en hærskare utesteder på østkanten.
Kinoen ble pusset opp til fordums prakt, og åpnet i oktober i fjor. Men nå er den koronastengt, så det blir ingen «hjemme hos»-premiere for Vardøen foreløpig.
– Oslo er rammet hardt, vi er pålagt stengt, i likhet med Bergen, men resten av landet er åpent. Vi har brukt nedetiden på Frogner Kino til å terpe på programmet vårt og lage fine tapasmenyer.
Voksne trenger innhold
De norske filmene som er sluppet etter koronapandemien traff, har i stor grad vært barnefilmer, samt naturligvis moroactionen «Børning 3» – der en av Vardøens fire hovedrolleinnehavere, Katrine Thorborg Johansen, for øvrig også er å se. Hvordan er det å ha premiere på en film om atskillig mer alvorlige temaer – som barnløshet og surrogati?
– Voksne trenger innhold, de også, fastslår Vardøen, som kaller «Oslo – København» for et kammerspill.
– Denne filmen omhandler temaer som kommer til å få deg til å tenke mye.
Om handlingen, som utspiller seg utelukkende om bord på danskebåten, lyder omtalen slik: «Linn og Ingar driver et vellykket inkassobyrå i Oslo og inviterer med seg sin ansatte, Ingeborg, og hennes samboer Tom på danskebåten en helg. Linn har alltid ønsket seg barn, men har ikke fått det til enda. Under middagen på overfarten spør hun Ingeborg om et uvanlig spørsmål, noe som setter alles forhold under sterkt press».
– Til tider klein
– Filmen handler om temaet surrogati, noe som veldig mange har et forhold til om dagen, sier regissør Vardøen:
– Vi er for første gang i menneskets historie i stand til å kunne styre reproduksjonen vår i mye større grad enn noen gang før. Men betyr det at det kommer til å gå greit? Filmen er alvorlig, men også svært morsom – og til tider ganske klein, hevder Vardøen:
– For når man er fanget ved et bord langt ute i Skagerrak, finnes det ingen steder å gjemme seg – så de må finne på løsninger der og da.
Han kaller de to parene som er fanget om bord på danskebåten «veldig likandes, men med sine utfordringer». I tillegg til Johansen står Rudy Claes, Hallvard Holmen og Lars Berge på rollelisten.
Kammerspill i mørketid
– Hvem ønsker du skal se «Oslo – København»?
– Alle som har et forhold til danskebåten, alle som har et forhold til surrogati, alle som er nysgjerrig på å se et kammerspill spilt av drivende gode skuespillere og alle som ønsker seg en morsom stund i mørketiden!
Jan Vardøen har i senere år vist seg som en produktiv filmskaper, med filmer som er litt til siden av det forventede. Hvordan han finner sine nye prosjekter?
– Jeg er veldig glad i gode historier, gjerne historier som fremprovoserer en tankeprosess. Jeg lager filmer for folk som er glade i vakre bilder, godt skuespill og en historie som er godt fortalt.