– Det er en god følelse å gi stemme til noen som selv ikke kan fortelle
På plass på settet er manusforfatter Harald Rosenløw Eeg, som sammen med makker Lars Gudmestad fikk i oppdrag å lage filmmanus om den norsk-jødiske familien Braude, med utgangspunkt i Marte Michelets prisbelønnede bok.
Nå er den Eirik Svensson-regisserte filmen i ferd med å bli ferdig innspilt – og etter planen blir det premiere i oktober i år.
– Vi har lett i mange kroker og gjort mye research, det historiske skal være korrekt. Det har vi vært veldig opptatt av, vi vil ikke tulle med fakta, sier Rosenløw Eeg til NTB. Han legger til om de historiske karakterene i filmen:
– Det var en helt vanlig familie, det kunne vært deg og meg. En av søsknene var bokser, en annen skuespiller. De var unge og lovende, full av optimisme og fremtidshåp. Men de var også jødiske, noe som ble skjebnesvangert for disse menneskene.
– Klarer ikke fatte det
Han er ingen nykommer i manusfaget, Harald Rosenløw Eeg. På CV-en har han store filmsuksesser som «Hawaii Oslo», «Skjelvet», «Bølgen» og «Kongens nei».
Også denne gangen er det mye som tyder på at det er en film med potensial til å nå langt ut som er lagt i støpeformen.
– Først og fremst har vi villet fortelle en viktig historie – som fortjener å bli fortalt. Det at seks millioner jøder ble drept under krigen, det er helt uvirkelige tall, vi klarer ikke fatte det. Men ved å følge noen enkeltkarakterer så trer dette faktum fram: Hvert eneste tapte liv var isolert sett en tragedie. Det er så viktig at vi ikke glemmer, understreker han – og legger til:
– Og det er en god følelse, det å gi stemme til noen som selv ikke kan fortelle.
Rosenløw Eeg ser at historier fra denne stormfulle tiden har en spesiell kraft som også treffer yngre generasjoner. Det har han selv erfart, hans barndom og oppvekst var preget av krigshistorier. Som attpåklatt vokste han nemlig opp med en far som selv hadde mange hendelser fra krigsårene friskt i minnet.
– Faren min måtte rømme til Sverige sammen med broren sin. De var involvert i noe motstandsrelatert, men jeg har ikke alle detaljene. I dag er han ikke blant oss mer, og jeg angrer på at jeg ikke spurte mer. Spesielt var det også å vokse opp i et hus i Tønsberg som i sin tid huset en jødisk familie.
Fin rolleliste
«Den største forbrytelsen» tar oss blant annet med til arbeidsleiren på Berg, til skipet «Donau» – og til Auschwitz.
– For meg er det bare en stor ære å få gi ansikt til Charles Braude. Jeg tenker at dette er en utrolig viktig film, ja, jeg kjenner på litt ærefrykt, rett og slett, uttalte Oftebro til NTB ved innspillingsstart. Han spiller den norsk-jødiske proffbokseren som ble norgesmester i boksing i flere vektklasser.
I rollene ser vi, ved siden av Oftebro, Carl Martin Eggesbø (Harry Braude), Eilif Hartwig (Isak Braude), Pia Halvorsen (Sara Braude) Michalis Koutsogiannakis (Benzel Braude) og Silje Storstein (Helene Braude).
* Bygger på deler av Marte Michelets Bragepris-vinnende bok med samme tittel fra 2014.
* Manuset er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad, mens regien er det Eirik Svensson som står for.
* Produksjonsselskap: Fantefilm Fiksjon.
* «Den største forbrytelsen» har et budsjett på 50 millioner kroner og tar oss innledningsvis med til Oslo når kalenderen viser 26. november 1942. Hundrevis av norske jøder hentes midt på natten – og fraktes nå til kaia i Oslo.
* Midt i dette kaoset møter vi familien Braude; en familie bestående av far Benzel (Michalis Koutsogiannakis), mor Sara (Pia Halvorsen) og deres fire barn, Helene (Silje Storstein), Charles (Jakob Oftebro), Isak (Eilif Hartwig) og Harry (Carl Martin Eggesbø).
* Filmen har planlagt premiere 23. oktober i år.