Ella Marie Hætta Isaksen i protestleiren ved Repparfjorden i Finnmark.

Foto
Thur Due

Fra «Stjernekamp» til klimaaktivist i lenker

Publisert: 11. september 2021 kl 07.40
Oppdatert: 13. september 2021 kl 09.47

Scandic Alta er basen for skuespillere og statister som i prøver ut kostymene til filmen “La Elva Leve”. Noen tilbringer også tid i protestleiren i Markop ved Repparfjorden der den planlagte gruvedriften foreløpig er stanset.

Fortid møter nåtid når hovedrolleinnehaver Ella Marie Hætta Isaksen i spillefilmen «La Elva Leve» lenker seg fast sammen med aktivistene 12 mil fra hotellet. Aktivistene vant første runde da investoren Aurubis trakk seg, men når man kjører langs fjorden kommer snart skiltet «Velkommen til protestleiren» der det yrer med liv.

En som har vært på besøk og gitt sin støtte til demonstrantene er Finnmarks rikeste, Odd Viggo Mølman. Han har bidratt med en million kroner til aksjonen mot gruvedrift.

«Protestleiren varer så lenge den behøves, selv om første runde er vunnet», sier en kvinne fra Latin-Amerikagruppene i Norge. Gruppen er i Repparfjorden for å lære mer om samisk matproduksjon. De har med seg «Solidaritetsteppet», et lappeteppe av historier som binder sammen solidaritetsaksjoner på tvers av landegrenser.

Protestaksjonene i Alta fant i hovedsak sted mellom 1979 og 1981 og dreide seg om utbygging av kraftverk i Alta-Kautokeino-vassdraget. Det er foreldrenes engasjement og aktivisme som har inspirert regissør Ole Giæver som har skrevet manuset i samarbeid med Maria Ekerhovd i Mer Film.

"La elve leve"

På tross av navnelikheten med Bredo Greves film «La elva leve!», er den nye spillefilmen ikke basert på denne, men setter søkelys på hva Alta-saken gjorde med enkeltmennesket. Ole Giæver forteller at han oppdaget Ella Marie Hætta Isaksen (23) som spiller “Ester” på i sangkonkurransen som gikk på tv. “Ester” er en jente som skjuler sin identitet som same.

-Det er en stor ære å få fortelle denne historien gjennom Ester, en karakter jeg tror veldig mange vil kjenne seg igjen i. Jeg kunne ikke drømt om en bedre måte å debutere som skuespiller på, sier Ella Maria Hætta Isaksen

Hun betegner seg som urfolks- og miljøaktivist.

-Alta-aksjonistene har alltid vært store forbilder for meg. Det er derfor med den største respekt at jeg trer inn i denne rollen, sier hun.

Da Ella Marie vokste opp følte hun ofte at samer ble utsatt for negativ omtale. Men selv var hun skånet, så lenge hun bodde i hjemkommunen Tana. I Tana brukes norsk, samisk og kvensk. Her fikk hun bruke sitt eget morsmål og det var her seksårige Ella Marie begynte på kulturskolen og fikk erfaring med å stå på scenen første gang. 

Som deltager i NRKs talentkonkurranse «Stjernekamp» fremførte hun protestjoiken «Máze» som rørte en hel nasjon. Mange TV-seere var nok ikke klar over at hun hadde vært fylkesleder i Natur og Ungdom. Nå er organisasjonen presentert med lavvo i protestleiren.

- For 30 år siden ble det deponert avfall i fjorden. Da holdt man på å kvele den. Det er bare flaks at man har et økosystem i Repparfjorden. Økosystemet holdt på å bli helt utryddet, men likevel er man villig til å gjøre det samme på nytt! I tillegg er dette området samisk reinbeiteområde, forteller hun. 

Som klimaaktivist lenket Ella Marie Hætta Isaksen og Sara Andersen Vågenes fra Fremtiden i Våre hender seg fast i beltet på en gravemaskin for å vise sin motstand mot utbyggerne som vil dumpe gruvemasser med tungmetaller og miljøgifter. 

Vil ødelegge økosystemene

– Det vil ødelegge økosystemene i den, fortrenge samiske interesser og ramme reindrifta i et allerede presset område. Det må ikke skje, sier Ella Marie.

Folkeaksjonen som oppsto under Alta-Kautokeino-kampen og pågikk fra 1968 til 1982, tok i bruk blant annet sivil ulydighet, demonstrasjoner og sultestreik. Utenfor Stortinget ble det satt opp lavvo og de streikende ble utsatt for trusler fra nynazistiske miljøer. Aksjonen ble viktig for opprettelsen av Sametinget.

Hvor kommer dette engasjementet fra? 

   – Jeg er jo etterkommer av et undertrykket folk som har dette i DNA-et. Og jeg kommer fra et hjem med foreldre som alltid har vært aktive i humanitære organisasjoner. Jeg har vokst opp med at rettferdighet er noe alle burde strebe etter.

Nå bruker Ella Marie stemmen som aktivist i protestleiren. “Veiviser”-skuespiller Mikkel Gaup har undervist i joik i leiren, Henrik Vaseli har sunget nordnorske viser og det skjer stadig pop-up kulturarrangementer.

Gruvesjefen Øystein Rushfeldt, i Nussir ASA, mineralselskapet som skal åpne kobbergruven har vært på kaffebesøk hos Natur og Ungdom, men leiren skal holde stand til etter valget og protestene vil trolig fortsette etter filmpremieren som er i februar 2023.