Improfestivalen SNIF går av stabelen i påskeuka i Oslo. Foto: Kevin Gow.

Improfestival utvider i Oslo i påsken

Publisert: 24. mars 2023 kl 10.45
Oppdatert: 24. mars 2023 kl 12.48

Festivalen, som går av stabelen på Kampen bydelshus i Oslo, består av en uke med forestillinger og workshops der ulike nasjonaliteter og humortradisjoner møtes på samme scene.

– Jeg brenner for å skape et miljø på tvers av landegrenser og nasjonaliteter. Improteater er noe alle kan gjøre. Det er veldig spennende at vi gjennom SNIF har fått til et internasjonalt møtepunkt for improteater i Oslo, sier Brevik, som også er daglig leder for Tøyen Impro.

Spontan underholdning på sparket

Impro betyr improvisert teater, altså live underholdning som skapes der og da, helt uten manus.

– Alt som skjer på scenen er like nytt for improvisatørene som for publikum. Hver forestilling er unik og veldig underholdende, sier Brevik.

Daglig leder i SNIF og i Tøyen Impro, Terje Brevik, på scenen under fjorårets festival. Foto: Kevin Gow.

Det faktiske navnet på festivalen er «Short Notice Improv Festival». Den ble arrangert for første gang i fjor. Festivalen ble satt sammen på bare to måneder, og oppmøtet var over all forventning, forteller Breivik:

– Bakgrunnen for navnet er fjorårets festival som ble satt sammen på veldig short notice, altså kort varsel. Det var egentlig galskap, men på tross av kort varsel ble det høy kvalitet på innholdet og utsolgte forestillinger, så det virker som om mange i Oslo er nysgjerrige på god underholdning i påska. Eller live comedy shows, som det står på plakatene våre. Vi merket at det ikke bare var teater- og improfolk som møtte opp, sier Brevik.

Noen av de tilreisende improvisatørene på årets festival er blant verdens mest erfarne utøvere: Legendene Susan Messing og John Lehr fra USA, Helena Jang fra Sør-Korea, Rahel Otsa fra Estland og Cindy Pittens fra Nederland.

Foto: Kevin Gow.

Publikum kan se frem til et variert program med blant annet improviserte musikals, duo-forestillinger, ulike underholdningsgrupper, og SNIF FORCE, festivalens egen gruppe med håndplukkede utøvere fra over 15 land. Sistnevnte er satt sammen eksklusivt for festivalen. Hovedstaden representeres ved gruppen Marienettes, der Brevik selv er med.

– Med andre ord, noe for enhver smak og sans for god underholdning, sier han.

Kunstig intelligens

Brevik trekker frem forestillingene «Improbotics» med utøvere fra England og «Messing with a friend» med utøvere fra USA som noe av det han gleder seg mest til ved årets festival.

– Improbotics er en forestilling som kombinerer kunstig intelligens (AI), roboter og improvisert teater. Den er både spennende og banebrytende. De er nerder som forsker på feltet, og som også opptrer. Susan Messing så jeg for første gang i Chicago, hun er en mester på å skape karakterer og fortellinger på sparket. Hun gir blaffen i det meste, på en god måte. Messing har over 40 års erfaring i bransjen. Denne gangen har hun med seg John Lehr, derav tittelen «Messing with Lehr».

Brevik oppfordrer alle som tilbringer påsken i Oslo til å ta seg en tur innom SNIF på vakre Kampen.

– Det er totalt sju forestillinger gjennom hele påskeuka og festivalen, tettpakket med til sammen 18 forskjellige underholdningsinnslag med utøvere fra ulike land, så her skal være noe for enhver smak. På torsdagen har vi «open day out», der vi tar publikum med ut i Østmarka og griller pølser, sier han.

Alle med interesse for teater kan ta kurs på dagtid

I tillegg til å spille forestillinger under festivalen, holder noen av de tilreisende improvisatørene workshops på engelsk, der hvem som helst kan delta.

– I improteater trenger du bare deg selv. Erfarne står på scenen med nybegynnere og lager historier sammen. Det er noe av magien, sier Brevik.

SNIF - Short Notice Improv Festival 2023

  • Internasjonal improteaterfestival som arrangeres årlig i Oslo
  • Festivalen er i påsken, fra 3. – 9. april
  • Arrangeres av Tøyen Impro
  • Består av workshops på dagtid og forestillinger på kveldstid
  • Alle arrangementene gjennomføres på engelsk
  • Foregår på Kampen bydelshus i Oslo
  • Alle forestillingene improviseres frem uten manus