Hege Knarvik Sande

Hege Knarvik Sande, direktør i Danse- og teatersentrum.

Foto

Lillian Hjellum

Hege Knarvik Sande:

– Det er åpenbart at systemet ikke fungerer. Hvor lenge skal vi holde på med disse kampene? 

Publisert: 27. mars 2023 kl 14.00
Oppdatert: 27. mars 2023 kl 14.00

En rekke kulturpersonligheter har protestert kraftig etter at det ble kjent at ledelsen ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Bergen har fremmet forslag om å kutte to av tre stillinger knyttet til utdanningen innen teatervitenskap.

Dette vil i praksis innebære en nedleggelse av faget, mener kritikerne.

Bakgrunnen for forslaget er en vanskelig økonomisk situasjon.

LES OGSÅ: – UiB må politisk overstyres om teatervitenskap

Vedtaket skulle etter planen behandles i forrige uke, men protester og press førte til at fakultetet utsetter det til mai.

– Jeg tok initiativ til dialog med fakultetsledelsen om saken, og vi vi er nå i kontakt med fakultetsledelsen om virkemidler og løsninger for å ivareta den faglige bredden ved UiB, sa rektor Margareth Hagen til Samtiden.

Sentral for det norske scenekunstfeltet

I en artikkel publisert fredag tar Samtiden-redaktør Magne Lerø blant annet til orde for at ansvaret for teatervitenskap overføres til et annet universitet.

– Vi kan ikke legge ned teatervitenskap som fag. Det må Ola Borten Moe gi Universitetet i Bergen beskjed om, om de ikke forstår det selv. En bedre mulighet kan være å gi et annet universitet oppdraget.

– Framfor å tvinge UiB til å satse på noe de vil bygge ned, er det bedre å lete etter et miljø innen akademia som vil bygge opp teatervitenskap, skriver han videre.

Direktør i Danse- og teatersentrum, Hege Knarvik Sande, sier at teatervitenskap i Bergen historisk sett har vært helt sentral i å utvikle og bygge opp det norske scenekunstfeltet.

– Den tette kontakten og koblingen det akademiske miljøet ved universitetet har til scenekunstmiljøet i Bergen er en av grunnen til dette, sier hun, og legger til at det er enormt viktig at fagmiljøet har tett kontakt med praksisfeltet.

– Det er derfor en dårlig idé at Universitetet i Bergen skal gi ifra seg ansvaret til et annet universitet. Bergen har et rikt scenekunstmiljø og en lang teaterhistorie som trenger et sterkt fagmiljø.

– Det bør på plass nasjonale tiltak

Hun mener derimot at Lerø er inne på noe viktig når det kommer til rollen myndighetene har for å skape sterke fagmiljøet for små humanistiske fag.

– Ikke bare bør Ola Borten Moe kreve at Universitetet i Bergen tar ansvar for faget, myndighetene bør også støtte opp med nasjonale satsninger som stimulerer til at det blir bærekraftig for et universitet å satse på de små humanistiske fagene, sier hun, og legger til:

– Hele logikken i finansieringssystemet er at det er etterspørsel som definerer hvilke fag man skal satse på. De små humanistiske fagene taper i denne kampen.

Hun mener myndighetene bør forhindre at dette skjer både med krav, men også med ekstra finansiering, og påpeker at teatervitenskap har vært truet nedbemannet og nedlagt mange ganger de siste ti årene.

– Det er åpenbart at systemet ikke fungerer. Hvor lenge skal vi holde på med disse kampene for å bevare faget? 

– Teatervitenskap må satses på. Det bør på plass nasjonale tiltak for å synliggjøre faget og for å stimulere til rekruttering. Med tanke på hvor stor kunstform scenekunst er målt i offentlige midler som brukes på kunstformen, så burde det akademiske fagmiljøet være tilsvarende stort og sterkt, sier hun.