Iŋgor Ántte Áilu Gaup (t.v.) ble selv arrestert tre ganger under Alta-kampen. – Det føltes som å være i krig, har han fortalt til NRK. Her i en scecne med Marte Fjellheim Sarre og Egil Keskitalo.
Foto
Aslak Mikal Mienna / Beaivváš Sámi Našunálateáhter

Samisk nasjonalteater på turné med dokuteater viet kampen om Alta-Kautokeino-vassdraget

Publisert: 16. februar 2022 kl 11.53
Oppdatert: 16. februar 2022 kl 11.53

Dokuteaterforestillingen «Ellos eatnu! Nullpunkt» i regi av Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš er disse dager i gang med turné – som også tar den til Det Norske Teatret i Oslo.

Oslo får besøk den 22. og 23. februar av forestillingen viet den samiske motstanden mot utbygging av Alta/Kautokeino-vassdraget i 1979–1982. Forestillingen skal turnere i Nord-Norge, Oslo og Trondheim frem til 14. april.

Alta-saken var ifølge omtalen dominerende i det offentlige ordskiftet i lang tid og har satt sitt preg både på hvordan vi ser på naturvern og på urfolks rettigheter. Slaget om vassdraget ble tapt, men ble definerende for hvordan man i ettertid har sett på samers rettigheter. «En fortelling om samisk revolusjon», skrev Nordlys i sin anmeldelse.

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš har tatt i bruk filmklipp, innslag fra Dagsrevyen og radio, fotografi, historiske dokument, joik, dans og teater. Man lar publikum møte tre personer som var sentrale:

Journalisten Johs. Kalvemo som dekket saken for NRK, demonstranten Jorunn Eikjok som var med på sultestreiken foran Stortinget og demonstranten Niillas A. Somby, som forsøkte å sprenge en bro for å stanse anleggsmaskinene.

Det er forestillingens regissør, dramatiker og scenograf Mette Brantzeg som intervjuet disse tre tidsvitnene og lar dem være fortellerstemmene, mens Iŋgor Ántte Áilu Gaup binder stykket sammen med joik, og smelter musikken inn i det helhetlige bildet, ifølge NRKs anmeldelse.

I forestillingen, som foregår på nordsamisk med norsk teksting, møter man skuespillerne Mary Sarre, Marte Fjellheim Sarre, Nils Henrik Buljo, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Egil Keskitalo og Egil Keskitalo.