Jan Elisabeth Lindvik står i spissen for musikalen «Jenter som oss», som er Norges første skeive musikal.
Foto
Privat

– En oppsetning som vil få stor betydning for opplevelsen og aksepten av transpersoner og skeive i Norge

Publisert: 19. januar 2022 kl 09.45
Oppdatert: 19. januar 2022 kl 09.45

JL Teaterproduksjon med Jan Elisabeth Lindvik i spissen, presenterer 4. februar en helt ny musikal. Ikke bare er musikalen «Jenter som oss» aldeles ny og original, men den er Norges første skeive musikal.

– Musikalen «Jenter som oss» bygger egentlig på kjernehistorien fra min bok «Mao sin raude kjole», sier Jan Elisabeth Lindvik.

– Jeg ønsker å få fram hvor viktig det er med et samfunn som har større toleransegrense for hva som er utenfor begrepet «det normale». Det innebærer for min del at vi har større toleranse for hvordan definere kjønn – og for kjønnsidentiteter. Med andre ord: For Mangfold. Men musikalen er langt fra et foredrag om før nevnte emner. Den har 14 nyskrevne sangnumre, fantastiske dansenumre og mye humor – iblandet alvoret.

– Dette er en musikal som vil få stor betydning for opplevelsen og aksepten av transpersoner og skeive i Norge, fortsetter Jan Elisabeth Lindvik.

– Ser vi på den negative utviklingen hvor høyreekstreme holdninger vinner frem flere steder i Europa, er det viktigere enn noen gang å arbeide for aksept av mangfoldet, for annerledesheten og for skeive miljøer generelt.

Drøm om å nå mange

Jan Elisabeth Lindvik er transperson og lever åpent med det. Han er lyddesigner, professor og undervisningsleder ved Den norske filmskolens masterstudie i Oslo. I tillegg er han forfatter av boken «Mao sin raude kjole», som er en oppvekstroman fra 60-tallet og som musikalen er basert på.

Jan Elisabeth Lindvik ledet 2014-2017 Forbundet for transpersoner i Norge – FTPN og er styremedlem hos FRI Oslo og Akershus. Jan Elisabeth er gift med Eva.

– Drømmen min var å nå et publikum langt ut over det skeive miljøet.

– Jeg ser på meg selv som formidler av tankene bak musikalen. Jeg tvinger dem ikke på folk, men ønsker at de gjennom tekst og musikk skal oppleve og forstå annerledesheten. Ensemblet består av veldig dyktige folk – alle med bakgrunn i musikalmiljøet – så det bør garantere for kvaliteten på sang og spill.

Hva betyr den for din kone Eva?

– Det vet jeg egentlig ikke. Hun har ikke villet se eller høre så mye før det hele er satt sammen. Men hun er i utgangspunktet positiv – som alltid. Hun er nok mest redd for at vi ikke lykkes økonomisk, at det ikke skulle kommer folk.

Kjempet siden tiårsalderen

– Det var en befrielse å godkjenne den jeg er, fortsetter Jan Elisabeth, men den aksepten kom tretti-førti år for sent. Jeg har kjempet med dette siden tiårsalderen. For meg var det unaturlig at jeg ikke skulle få like flotte klær som søsteren min.

Foto
Jan Elisabeth Lindvik. Foto: Privat

– Samtidig visste jeg at jeg måtte oppføre meg som alle andre gutter på min alder. Det var ikke et enkelt liv. Hvorfor det var slik, har jeg aldri skjønt.

Da Jan Elisabeth fylte tretten år, skjønte han at følelsene av å være jente inne i seg. Det var noe som ikke gikk bort av seg selv.

– Da jeg var ung husker jeg at jeg slo opp i et leksikon vi hadde hjemme som het Familieboka. Der stod det under bokstaven «T»: «Transvestisme: Sykelig trang til å iføre seg det annet kjønns klesdrakt...» Helt frem til 2007 sto denne setningen der, og det var ikke en morsom setning å lese.

– Jeg var så heldig at jeg hadde kona Eva med meg, og jeg tok aldri på meg en offerrolle, sier Jan Elisabeth.

– Jeg slapp å fortelle hvor vondt jeg hadde hatt det i barndommen, at jeg var alene i skapet i hele 45 år. Jeg har aldri hatt det vondt. Jeg har hatt et godt liv. Mitt ønske er enkelt, jeg ønsker å få flere til å forstå. Det er 30.000 mennesker i dette landet som har et ambivalent forhold til sitt kjønn. Mange lever i skjul og har det ikke godt med sin kjønnsidentitet. Det ønsker jeg å gjøre noe, så sant jeg kan.

Musikal med latter og gråt

«Jenter som oss» ligger i skjæringspunktet mellom biografisk fakta og visjon, fortalt i en munter musikalform. Hva vil du le av og hva vil du gråte av i musikalen?

– Jeg tror publikum vil le av mange scener hvor situasjonene er satt litt på spissen, sier Jan Elisabeth Lindvik.

– Dette er ingen ordinær ukebladhistorie med stakkarslige ofre i hovedrollen. I denne musikalen vil du både le og gråte om hverandre. Og så håper jeg de vil le med oss – og ikke av oss!

I rollene finner vi erfarne skuespillere og musikalartister som Joakim Thrane, Sanna Bjerketvedt, Arnar Bjorøy, Sindre Bjørke Høyang, Geir Ove Bredesen, Caroline Støyva Eriksen, Elise Rosendal og Jens Martin Hartvedt Arvesen.

Regissøren er Ole Christian Øen, musikken er komponert av Alan Guiterez Frausto og manus og sangtekster er av Jan Elisabeth Lindvik.

«Jenter som oss» spilles i den tradisjonelle Samfunnssalen i Oslo og har premiere 4. februar.