Foto

Illustrasjonsfoto. Berit Roald / NTB

Hege Knarvik Sande:

– Dette er dramatiske tall for norsk scenekunst

Publisert: 1. juni 2022 kl 11.28
Oppdatert: 2. juni 2022 kl 14.42

Scenekunstfeltet er en av de bransjene som har vært hardest rammet under pandemien. Kulturrådets rapport Kunst i tall 2020 viste omsetningsnedgang for scenekunst på hele 53 prosent. 

– Dette er dramatiske tall for norsk scenekunst, skriver Danse- og teatersentrum, som denne uka inviterte til debatt der du spurte hvordan det frie scenekunstfeltet skal gjenreise seg etter pandemien.

I rapporten «Sterkere tilbake», som er den sjette og siste rapporten i en rekke av delrapporter fra Kulturrådet og Norsk filminstitutt (NFI), har oppdraget vært å kartlegge og analysere pandemiens konsekvenser for kultursektoren, samt peke på hvilke mulige tiltak og virkemidler som kan være med å bygge opp og styrke kultursektoren i tiden som kommer.

– Har forverret situasjonen

Direktør i Danse- og teatersentrum, Hege Knarvik Sande, forteller at rapporten bekrefter at scenekunstfeltet har vært en av de hardest rammede sektorene, og at det særlig er den frie scenekunsten, som i stor grad baserer seg på prosjektøkonomi fra flere finansieringskilder, det har gått mest utover.

Foto

Hege Knarvik Sande er direktør i Danse- og teatersentrum. Foto: Kristoffer Eliassen

– Det frie scenekunstfeltet er et mobilt felt som turnerer rundt i Norge og internasjonalt. Det at det ikke har blitt kompensert for honorarinntekter fra utlandet, under pandemien, har forverret situasjonen for mange scenekunstnere som har tapt store inntekter, forteller hun.

Sluttrapporten peker på seks satsingsområder som Kulturrådet og NFI anser som aktuelle i lys av pandemiens konsekvenser for kultursektoren og kulturpolitiske målsettinger.

Virkemidlene og tiltakene må forstås som en samling handlingsalternativer politiske myndigheter kan velge blant, ikke en tiltakspakke som forutsettes gjennomført i sin helhet, ifølge Kulturrådet.

– Tiltakene som rapporten foreslår er gode tiltak, som å styrke Norsk kulturfond, stimulere til internasjonal aktivitet og opprette en driftstøtteordning for de etablerte kompaniene. Vi støtter dette.

Fortsatt mye usikkerhet

Knarvik Sande forteller at aktiviteten på feltet nå begynner å gjenopptas både nasjonalt og internasjonalt, men at ingen helt vet hva status er.

– Det er fortsatt mye usikkerhet, og særlig knyttet til det internasjonale. Mange internasjonale scener har program i lang tid fremover på grunn utsatte forestillinger, og det er usikkert om det kommer nye invitasjoner, sier hun.

Hun mener den politiske ambisjonen må være å gi det frie scenekunstfeltet økonomisk forutsigbarhet.

– Regjeringen viste politisk vilje ved at de opprettet driftstøtteordningen for de etablerte kompaniene allerede i år. Men ordningen er forsinket og er bare på fire millioner i søkbare midler. Dette er ikke i nærheten av å dekke behovet, sier hun, og legger til:

– En fast driftstøtteordning på statsbudsjettet vil gi feltet en etterlengtet posisjon, som noe bestående og noe langsiktig, i motsetning til ad hoc og prosjektbasert.