Tegnspråkteater markerer Skeivt kulturår
Det norske tegnspråkteatret Teater Manu sparker i gang Skeivt kulturår med å sette opp «Edderkoppkvinnens kyss» 3. februar. Det er et av de beste stykkene den nybakte teatersjefen Janne Langaas vet om.
Kammerspillet fra 1976 handler om en politisk fange og en transkvinne som er anklaget for upassende oppførsel, og gir publikum ifølge pressemeldingen et engasjerende møte med fordommer, drømmer og et vennskap utenom det vanlige.
– «Edderkoppkvinnens kyss» er et av de beste stykkene jeg vet om. Historien er dessverre like aktuell i dag som da den ble skrevet i 1976. Over hele verden sitter mennesker innesperret fordi deres politiske overbevisning eller personlige identitet kolliderer med makten. For meg handler stykket om hva det koster å slåss for det du tror på og holde fast på den du er, sier Janne Langaas.
Dette er hennes første oppsetning på teatret etter at hun overtok sjefsstolen etter Mira Zuckermann. Stykket, gjendiktet til tegnspråk av Sølvi Zuckermann, bygger på Manuel Puigs roman og den Oscar-vinnende filmen med samme navn fra 1985.
Regissør for «Edderkoppkvinnens kyss» er Bentein Baardson, og stykket spilles på norsk tegnspråk med stemmeskuespiller Kjersti Fjeldstad. Etter premieren i Oslo reiser forestillingen videre til Stavanger, Kristiansand, Drammen, Mo i Rana, Ål, Bergen, Ålesund, Trondheim, Hamar og Sandefjord.
– Teater Manu er den eneste tegnspråklige kunstinstitusjonen i Norge og skal spille forestillinger over hele landet. Sånn sett er vi et nasjonalteater, og bør anerkjennes som det, heter det fra teatersjef Janne Langaas.
Skeivt kulturår skal markere at det i 2022 er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. 21. april 1972 ble paragraf 213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven. Det vil kunst- og kulturaktører markere med utstillinger, forestillinger, arrangementer og konserter.