Teater tar flere forberedte – men aldri viste – forestillinger av plakaten
Et av de avlyste stykkene på Nationaltheatret er «Jordopphimlesang» med regi av Mattis Herman Nyqvist. Det har vært under forberedelse i et halvt år, noe som ifølge NRK har kostet halvannen million kroner.
– Det føles svært uforløst. Nesten som om en har mislyktes, sier Nyqvist til NRK om at stykket nå aldri blir sett av noen i teaterrommet. I stedet blir en kunstnerisk kortfilm eneste minne.
Samme avlysningsskjebne rammer også Nationaltheatrets oppsetninger «Jane Eyre», «Linda Vista», «Tante Grønn, tante Brun, tante Fiolett og onkel Blå» og «Vi hjemløse». Samlet har de fem kostet teatret åtte millioner kroner. På Det Norske Teatret er teaterstykkene «Slaveliv» og «Sprengd» tatt av plakaten for godt, skriver nettstedet.
Oslo-teatrene fikk i deler av pandemien lov å spille for et begrenset publikum, før de lenge måtte holde stengt. Noen planlagte forestillinger ble ifølge NRK tatt ned rett etter premieren, andre fikk nye premieredatoer. Pandemien gjorde det vanskelig å planlegge, og Nationaltheatret er ekstra hardt rammet fordi man mangler hovedscene fremdeles.
27. mai åpnet Oslos scener igjen så smått, men produksjonene har hopet seg opp. Nå vanker det kritikk fra Himanshu Gulati, stortingsrepresentant for Frp og medlem av familie- og kulturkomiteen.
– Utsett heller forestillingene og vis respekt for skattebetalerne, sier han i NRK-intervjuet. Men teatersjef Kristian Seltun ved Nationaltheatret forklarer at produksjoner planlegges 2–3 år frem i tid.
– Det er ikke slik at vi bare kan flytte forestillingene, for det er eksterne team som kommer inn og lager dem, svarer Seltun.