Foto
Gorm Kallestad / NTB

Slår alarm om situasjonen til de etablerte kompaniene

Publisert: 2. november 2021 kl 09.58
Oppdatert: 2. november 2021 kl 09.58

Direktøren i Danse- og teatersentrum mener endringer må komme allerede til uka når tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet blir lagt frem.

Det skriver Dagsavisen.

– I budsjettet for 2022 må de opprette en driftstøtteordning som er søkbar for alle. Det må være en start på noe langvarig som kan bygges ut i årene fremover. Det er viktig at de begynner nå, og ikke venter til 2023, for det er rett og slett ganske lenge til for mange av de kompaniene. Tiden er overmoden for å løse situasjonen, sier Hege Knarvik Sande, direktør i Danse-og teatersentrum.

De etablerte kompaniene har i flere år ventet på en ny, forutsigbar og langvarig ordning. Sande håper at situasjonen endelig blir avklart av den nye regjeringen, og hun forventer at endringene kommer allerede 8. november, når tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet blir lagt fram.

– I fjor sa AP, SP og SV at de ville at regjeringen skulle opprette en driftsstøtteordning. Og de ville at den skulle komme på plass våren 2021. Derfor har vi en forventning til at de faktisk skal gjøre noe nå i tilleggsproposisjon som kommer, sier Sande til avisa.

Det er flere etablerte kompanier som står uten langvarig støtte nå, forteller hun. Ifølge henne har det internasjonalt anerkjente kompaniet til Alan Lucien Øyen, «Winter Guests», ikke råd til å ta imot den store internasjonale etterspørselen det opplever.

– Man må nesten takke nei fordi de ikke har penger til å drive kompaniet. Det er så rart. Vi hadde ikke behandlet idrettsstjernene våre på samme måte. Da hadde Norge støttet dem i den enorme suksessen de har, sier hun.

Forstår utålmodigheten

Statssekretær Odin A. A. Bohmann sier til Dagsavisen at Kulturdepartementet forstår utålmodigheten til det frie kunstfeltet etter åtte år med høyreregjering.

– Hurdalsplattformen slår fast at regjeringen vil styrke det frie kunstfeltet. Behovet for forutsigbarhet og stabilitet kjenner vi til, og skal påvirke våre forslag, også økonomisk. Vi har etter hvert fått mange dyktige, erfarne kompanier som bidrar til å fremme et mangfoldig scenekunsttilbud av høy kvalitet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

– Samtidig må vi erkjenne at det allerede er et budsjett på bordet, som den forrige regjeringen la fram, uten at situasjonen for de etablerte kompaniene ble løst der. Det budsjettet skal vi forsøke å prege på vår måte, men detaljene kan vi ikke forskuttere.