DØD: Den britiske koreografen Liam Scarlett døde i sitt hjem i Ipswich på fredag.
Foto
Lynne Sladky / AP

Kjent stjernekoreograf døde fredag

Publisert: 20. april 2021 kl 08.37
Oppdatert: 20. april 2021 kl 08.37

Ifølge The New York Times døde den 35 år gamle stjernekoreograf Liam Scarlett i sitt hjem i Ipswich på fredag. Dødsårsaken er fortsatt ukjent.

Tross sin unge alder etterlater han seg en lang karriere fra verdens største balletthus, blant annet Nasjonalballetten i Oslo.

Ballettsjef Ingrid Loretzen er sterkt preget av dødsfallet. Hun sier Scarlett var en viktig kunstner for Nasjonalballetten og en venn av både henne og flere av danserne. Hun beskriver han som en etterfølger av de store fortellerne innenfor klassisk ballett, men at hans stjerne lyste størst i det abstrakte. Etter at hun så debutforestillingen hans for Royal Ballet i London hyrte hun ham øyeblikkelig inn til å koreografere tre balletter.

Scarlett hadde startet å danse som fireåring, og som 18-åring gikk han ut av skolen og rett inn i kompaniet til The Royal Ballet. Han debuterte som koreograf i 2010.

Det har derimot ikke alltid vært fryd og gammen rundt koreografen. I 2019 ble Scarlett suspendert fra stillingen på Royal Ballet i London etter anklager om seksuell trakassering. Han ble frikjent av en uavhengig granskningsrapport året etter, men måtte likevel slutte i jobben.

Etter anklagene i London ble han også tatt av plakaten på Queensland Ballet i Australia, selv om lederen for Queensland Ballet, Li Cunxin, sa til The Sydney Morning Hereld at de ikke hadde hatt noen negative opplevelser med Scarlett i deres kompani.

Senest fredag skrev Det Kongelige Teater i København i en pressemelding at de avlyste Scarletts ballet Frankenstein fordi det nylig hadde kommet frem opplysninger om uakseptabel adferd fra koreografen overfor flere personer blant Det Kongelige Teaters medarbeidere under prøveforløp i 2018 og 2019, skriver Aftenposten.