Kan være grunnlovsstridig å holde teatrene stengt
Teatrene i Oslo holder fortsatt stengt selv om enkelte restriksjoner ble myknet opp denne uken. Teaterdirektør i Det Norske Teatret, Hans Antonsen mener det kan være ulovlig å hold dem stengt på grunn av forsamlingsretten.
Forsamlingsretten er en elementær menneskerettighet nedfelt i Grunnloven, men under pandemien har smittevernloven trumfet og Regjeringen har lov til å bruke loven til å begrense befolkningens rett til å samle seg. Smittevernloven gjelder derimot kun hvis tiltaket er helt nødvendig og hvis det fungerer. Antonsen mener dette ikke er tilfellet.
Jusprofessor Han Petter Graver forteller at teatret kan ha rett i at forbudet mot arrangementer er ulovlig. Det avhenger derimot på om myndighetene kan vise at de har gjort en konkret vurdering, og om tiltakene er «forholdsmessige», altså nødvendig for å oppnå målet om å minske smittespredning.
Graver sier at man komme i en situasjon der dette ikke er oppfylt i rettens øyne.
I bystyresaken fra november, da Oslo stengte ned igjen, var den konkrete vurderingen av forbudet mot arrangementer at «Samlinger innendørs må unngås» fordi de fører til at folk møtes. Dermed er det spørsmålet om tiltaket er «forholdsmessig» som gjenstår.
– Hvis smitterisikoen hadde vært null, ville det ikke vært forholdsmessig å holde teatret stengt. Så går det nok en grense for hvor høy smitterisikoen må være for å kunne begrense andre rettigheter. I første omgang er det politikerne som avgjør hvor stor risiko man skal akseptere, før det eventuelt prøves i domstolene, sier Graver til Aftenposten.
Selv om Antonsen mener det er rettslig grunnlag for å åpne, sier han at han ikke kommer til å leie inn advokater og forberede søksmål. Hans ønske er ikke en aggressiv tilnærming, men en dialog, sier Antonsen.