I harnisk over hvordan Raja vil styre kulturinstitusjonene
Denne uken fikk landets musikk- og scenekunstinstitusjoner informasjon om vesentlige endringer i tilskuddsforvaltningen for institusjonene. Nå skal ansvar for dialog, søknadsbehandling og vurdering av måloppnåelsen flyttes fra Kulturdepartementet til Kulturrådet.
Endringen har kommet svært overraskende på kulturinstitusjonene, og disse reagerer på at dette skjer uten en gjennomsiktig prosess, høringsrunder, konsekvensutredninger eller dialog med kulturinstitusjonene. Nå er det stor uro hos institusjonene, som frykter for konsekvensene dette vil ha for deres økonomi og kunstneriske frihet.
Frykter faglig detaljstyring av institusjonene
Endringene har ført til at de kulturpolitiske talspersonene i både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har grepet til pennen og kommer med skriftlige spørsmål til kulturministeren om prosessen. Anette Trettebergstuen (Ap) sier til KulturPlot at hun er bekymret for utviklingen:
– Vi er bekymret for de mange strukturelle endringene regjeringa nå gjør: med overflytting av poster og kapitler – og dermed ansvar på statsbudsjettet over til Kulturrådet. Dette reagerte vi på allerede ved behandlingen av statsbudsjettet i høst, forteller hun.
Kunstnerisk frihet og institusjonenes autonomi må vernes
Nå gjør regjeringen det altså igjen, uten å involvere Stortinget. Det er alvorlig i seg selv, mener Trettebergstuen, som frykter at endringene fører til en mer faglig detaljstyring av institusjonene, i og med at Kulturrådet skal følge opp.
– Kunstnerisk frihet og institusjonenes autonomi må vernes, og det synes jeg det lukter av at kan svekkes her. Det er viktig å ha institusjonene i departementets portefølje, fordi de representerer den viktige kulturpolitiske infrastrukturen som utgjør den norske kulturmodellen som vi er så stolte av. Derfor er jeg motstander av dette, og i harnisk over at Raja gjør dette uten å involvere Stortinget. Jeg vil ha et svar på hva som foregår her, og på hva som egentlig er målet hans med alle disse endringene, sier hun.
– Uklokt
Kulturpolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem Jacobsen, frykter at endringene vil føre til økt byråkrati og mindre medvirkning fra institusjonene. Hun er ikke negativ til endringer og opprydding, men mener denne prosessen fra regjeringen har vært dårlig.
– At ikke prosesser som dette forankres, er alltid uklokt. Det store spørsmålet er hvorfor regjeringen velger å gjøre dette, siden den har fått sterk kritikk for lignende prosesser tidligere. Det virker som om regjeringen bare har bestemt seg, sier hun.
Sem Jacobsen er uenig i at for mye makt skal flyttes i kulturpolitikken, og beskriver prosessen som et skritt mot å opprette et nytt direktorat.
– Det er å gå feil vei, når man bygger opp Kulturrådet til å bli en byråkratisk institusjon. Vårt prinsipp om at staten skal holde en armlengdes avstand er viktig, og systemet vi har hatt til nå har fungert godt. Jeg forstår bekymringen til institusjonene. Kulturbransjen har fått kjørt seg nok fra før. Mange kommer til å reagere på dette, avslutter hun.
Her er spørsmålene Anette Trettebergstuen (Ap) og Åslaug Sem Jacobsen (Sp) har stilt kulturminister Abid Raja.
Ble ikke konsultert
11. februar ble det uventet innkalt til et «informasjonsmøte for musikk- og scenekunstinstitusjoner». Der fikk teatrene høre hvordan sektoren skal styres heretter.
Da kunngjøringen kom, var teatersjefene ikke konsultert på forhånd, hverken om hvordan de ønsker å bli organisert eller om hvilke følger de mener omorganiseringen kan få.
Les mer om konsekvensene for teatrene i Nina Krafts kommentar i KulturPlot.