Foto
Solrun Toft Iversen er leder av Heddakomiteen og teatersjef ved Det Vestnorske Teatret. Foto: Poul Iversen

Heddadagene går lokale veier

Publisert: 3. juni 2021 kl 09.02
Oppdatert: 3. juni 2021 kl 09.02

Da det av smittevernhensyn ikke blir mulig å samle store folkemengder i Oslo, går teaterfestivalen nye veier. I perioden fra 4.–30. juni tar i stedet teatrene rundt om i landet ansvar – og sørger for festival.

– Vi hadde virkelige troen tidligere i vår på at det skulle bli mulig å avvikle Heddadagene i Oslo i juni. Dessverre er smittesituasjonen fortsatt så pass ustabil at vi ikke kan samle folk fra hele landet, sier Solrun Toft Iversen – leder av Heddakomiteen og teatersjef ved Det Vestnorske Teatret.

Prosjektleder for Heddadagene, Kjetil Falkum, forteller at de har valgt å snu hele festivalen «bak fram».

– Til vanlig samler vi teatre fra hele landet i Oslo under Heddadagene, mens i år sprer vi festivalen ut over hele landet. Det blir en markering og feiring av scenekunsten ved alle de teatrene som har forestillinger i festivalperioden, sier han – og skyter inn:

– I tillegg har en rekke av teatrene gått sammen om en direktesending fra Utøya av Tore Vagn Lids forestilling «03:08:38 Tilstander av Unntak», som en samtidig teateropplevelse for mange kohorter over hele landet.

– En ekstra dimensjon

Det er 5. juni det blir direktesending fra Utøya til 12 scener over hele landet.

– Stykket ble laget før pandemien slo til, og var helt fra starten laget for at publikum skulle kunne oppleve den både fysisk i rommet sammen med utøverne, og på avstand gjennom «lytteposter» i andre byer, forteller Falkum om teaterstykket som handler om 22. juli. Han sier den opprinnelige planen var visning på Vega Scene i Oslo under Heddadagene, med en lyttepost et annet sted i byen.

– Men når restriksjonene i Oslo gjorde det umulig å gjennomføre, kastet Transiteatret-Bergen seg rundt og fikk en avtale om å spille den på Utøya – for et svært begrenset publikum.

Forestillingen ble tildelt Heddaprisen for Beste audiovisuelle design i fjor.

– Vi vet fra før at forestillingen er god, og gir publikum anledning til å reflektere over sin egen opplevelse av terrorangrepet i 2011, men det er klart det vil gi forestillingen enda en ekstra dimensjon når den spilles nettopp på Utøya, fortsetter prosjektlederen.

Ingen Heddapris-utdeling dette året

Heddaprisen vil ikke bli utdelt i 2021. Heddaprisen for sesongen 20/21 blir i stedet slått sammen med neste sesong, forteller Toft Iversen.

– Mange har produsert og vist fram godt teater gjennom sesongen trass mange restriksjoner. Disse prestasjonene blir også inkludert i vurderingsgrunnlaget for et utvidet antall nominasjoner som blir annonsert neste vår, forklarer hun – og sier det mer enn noensinne er viktig å feire det gode arbeidet som er gjort rundt om på norske scener.

– Samtidig har nedsatt reisevirksomhet, og nedstengte teatre, gjort det særlig utfordrende for juryen å dekke et fullgodt representativt grunnlag for en utdeling i år. Komiteen vil derfor utvide prisen og sesongen den hedrer, og slik legge til rette for et større spekter i neste års utdelingen – der både de nyåpne teatrene, og de som har vært åpne gjennom pandemien, er representert.

Det er liten tvil om at det har vært utfordrende å planlegge Heddadagene i koronatid.

– Heddadagene lages av 35 teatre over hele landet, som skal få sine egne planer til å gå opp, så det sier seg selv at det har vært vanskelig å planlegge festival i fellesskap i denne tiden. Vi var optimistiske svært lenge. Men i begynnelsen av mai ble det klart at gjenåpningen i Oslo kom for sent, og ble for begrenset, til at det lot seg gjøre å gjennomføre fysisk. Det ville heller ikke vært tilrådelig med en rekke tilreisende gjestespill slik smittesituasjonen har vært, fastslår Falkum.

I tillegg til forestillinger blir det også et felles fagprogram under årets Heddadagene, nærmere bestemt fra 7.–13. juni. Her blir det blant annet Masterclass med stjernelysdesigneren Paule Constable, melder arrangørene om programmet.