– Vi gleder oss
Riksteatret sender en rekke kjente profiler på tur denne høsten, som Anders Baasmo, Ola G. Furuseth, Gisken Armand, Jan Sælid og Thea Lambrechts Vaulen som alle blir å se i en Peer Gynt-forestilling. Den skal til hele 70 steder og turneen sparkes i gang 30. august på Hamar.
Marie Blokhus (regi) og Ingrid Olava (musikk) gjør seg gjeldende med «Pust», av den prisbelønte dramatikeren Duncan Macmillan – et stykke som starter sin rundreise i Kristiansand 15. september.
Det er imidlertid en annerledes høst teatret står foran. Arne Nøst forteller at koronapandemien har tvunget teatrene til å tenke annerledes.
– Men nå gleder vi oss veldig til å reise ut på veiene og treffe folk. Når det skal være to seter i snitt mellom publikummerne, og bare en fjerde- eller femtedel av salene fylles opp, da blir hver publikummer desto viktigere for oss, sier Nøst – som så vidt hadde tiltrådt i stillingen da koronaviruset slo til.
– Det har vært en spesiell tid, og det blir inntektstap på publikumssiden. Men Riksteatret består og nå skal vi ut å spille levende teater for levende folk.
Smittevern sentralt
Teatersjefen forteller at smittevern er noe som skal ivaretas – i alle ledd – under turneene.
– Det skal være trygt å komme til oss, og vi har gode rutiner på inn- og utrigg i kulturhusene, samt hvordan vi skal ta imot publikum i foajeen.
Nøst kan opplyse at stykket «Mio min Mio» er blitt utsatt på ubestemt tid.
– Dette fordi det er et teater som krever et lukket rom og en nærhet mellom publikum og skuespillere som ikke er helt tilrådelig med tanke på smittehensyn.
Det er ikke bare publikummere som skal ivaretas med tanke på smittevern, det gjelder også i høyeste grad skuespillerne som nå skal dele scene og buss.
– Skuespillerne som spiller i samme oppsetning er nå i en og samme kohort, de skal holde sammen som en familie mens turneen varer, fastslår teatersjefen. Som tror Riksteatret har en ekstra viktig oppgave å fylle denne høsten.
– Mye er fortsatt nedstengt og vi merker at folk savner kulturtilbud. Jeg var nylig til stede under turné-premieren på teaterversjonen av «Slåttekar i himmelen» i Molde, og det var veldig fint. Vi var 200 mennesker i en sal som egentlig kan romme over 700, det skaper uten tvil en egen nærhet.
– Motivert
For mange skuespillere har koronavåren vært synonym med arbeidsledighet og prosjekter som ligger på is. Nøst er glad for at Riksteatret har kunnet holde på med prøver siden april.
– Nå er det en veldig motivert gjeng som står klar til å reise ut. Jeg tenker vi er heldige tross alt, vi har sett muligheter og har holdt hjulene i gang.
– Det vi står oppe i gjør også noe med innholdet i det vi skal formidler. Selv om vi reiser ut med underholdning, så er det også blitt en alvorlig bunn i det. Vi er rett og slett blitt litt opptatt av «hvem er vi som mennesker», et spørsmål som går som en rød tråd gjennom forestillingene til Riksteatret fremover.
Riksteatrets stykker høsten 2020
En helt ny «Peer Gynt»-forestilling, basert på Henrik Ibsens klassiker og med Anders Baasmo i tittelrollen, skal besøke 70 steder. regissør er Ole Anders Tandberg. Premiere i Nydalen 26. august. Turne-premiere i Hamar 30. august.
«Pust» av den prisbelønte dramatikeren Duncan Macmillan er en moderne kjærlighetshistorie med Kamilla Grønli Hartvig og Axel Bøyum i rollene. Regien er ved Marie Blokhus og Ingrid Olava står bak musikken. Premiere i Nydalen 16. september. Turné-premiere i Kristiansand 15. september.
Hiphop-forestillingen «Blokk til blokk» med Don Martin, Fela og Castro ble en stor suksess på Det Norske Teatret, og skal nå på turné med Riksteatret. Nypremiere i Nydalen 23. oktober. Turné-premiere i Fredrikstad 27. oktober.
Det Andre Teatret skal ut på veiene sammen med Riksteatret, med forestillingen «Verdens nest kuleste forestilling». I samarbeid med publikum skal de lage show for hele familien. Urpremiere i Nydalen 1. oktober. Turné-premiere på Jessheim 5. oktober.
Til våren blir det også teater av Camara Lundestad Joof sin prisbelønte bok «Eg snakkar om det hele tida». Her er det Kjersti Horn som har regi.