Abid Rajas sviktende høyre hånd
Da Knut Aastad Bråten trakk seg som statssekretær midt i forrige uke, gikk han hardt ut mot det han kalte en «politisk ukultur det luktet vondt av».
– Den politiske ukulturen er med på å svekke demokratiet vårt, og er slik med på å bryte ned tillitsforholdet mellom oss, skrev Bråten (V) i et lengre innlegg på Facebook. Han sa han trakk seg for å ivareta sin integritet og mente politikken var preget av etisk svikt.
Det han ikke sa noe om, er at embetsverket i Kulturdepartementet, ifølge TV2, kontaktet Statsministerens kontor (SMK) fordi de mente statssekretæren ikke fungerte i jobben sin. Dette bekreftes av kilder KulturPlot har vært i kontakt med.
Han skrev at det finnes knapt tid, tålmodighet og vilje til å arbeide sammen. Dette ble oppfattet som kritikk av kulturminister Abid Raja.
Statssekretærens oppgave er å spille statsråden god - hvis en ikke klarer det, må en trekke seg fortere enn svint
Aastad Bråten har gått i hi. Det virker ikke som han vil si noe mer.
Kulturministeren må være høyt og lavt. Han må være med der det skjer, representere, være i kontakt med velgere og representanter for bransjen. Med Abid Raja blir det høyt tempo og mye armer og bein.
Statssekretærens oppgave er å holde fortet, ha oversikt og fungere som en beslutningsmaskin for smått og stort. Store saker eller saker han vet statsråden er opptatt av, må Raja involvere seg i.
Statssekretærens oppgave er å spille statsråden god. Hvis en ikke klarer det, må en trekke seg fortere enn svint.
– Mens statsråden er ute og kaster glans, får statssekretæren kjeft, sier partiets kulturpolitiske talsperson på Stortinget, Carl-Erik Grimstad, til TV 2.
Grimstad sier til Klassekampen at han tror avgangen etter kort tid skyldes et brutalt møte med en tøff politisk hverdag med kulturpolitikk på høyeste nivå.
– Knut er en raus, sympatisk og fin person som kjenner norsk kulturliv godt, men kulturpolitikk på det nivået han kom til som statssekretær er preget av en kynisk virkelighet, med politiske dragkamper og hestehandel, og mye tallarbeid, sier Grimstad.
TV 2 skriver at det flere ganger vært kontakt mellom embetsverket i Kulturdepartementet og SMK om at Knut Aastad Bråten ikke fungerte i rollen som statssekretær.
Ingen i departementet vil forståelig nok kommentere saken. Aastad Bråten vil heller ikke kommentere opplysningene.
Når det nå er kommet fram at embetsverket forsøkte å få SMK til å gripe inn, framstår Knut Aastad Bråten og ikke Abid Raja som problemet
Knut Aastad Bråten fått godt over 1000 likes og over 300 hjerter på Facebook. Flere takker ham for at han har sagt ifra. Hva han mener, er ikke godt å si.
Han formilder i første rekke egne følelser, og de er reelle og viktige nok, men det blir for tynt som grunnlag for refleksjon over moral og integritet i politikken.
Dette kunne blitt en lei sak or Abid Raja som ønsker å bli leder i Venstre. Når det nå er kommet fram at embetsverket forsøkte å få SMK til å gripe inn, framstår Knut Aastad Bråten og ikke Abid Raja som problemet.
Det kan stilles spørsmål med om Abid Raja burde satt foten ned tidligere. Det må være krevende, for ikke å si temmelig håpløst, å være statsråd i en krisetid uten å ha en høyre hånd som gjøre den jobben som forventes.