Kommunikasjonssjef i Diabetesforbundet Turid G. Spilling.

Foto

Diabetesforbundet.

– Utviklingen går for tregt

Publisert: 4. mai 2020 kl 12.02
Oppdatert: 7. mai 2020 kl 12.13

Diabetesforbundet, med sine bortimot 33.000 medlemmer, har ifølge Spilling hatt tilgangen til nye og innovative tekniske hjelpemidler for behandling av diabetes som sin viktigst sak i flere år.

De er frustrerte over tregheten i innkjøpssystemene, som de mener igjen har medført at nye tekniske løsninger sent har blitt tatt i bruk i Norge.

Forbundet jobber opp mot nasjonale myndigheter, helseforetak, stortingspolitikere og Sykehusinnkjøp for å få til bedre løsninger og bedre rammevilkår som sikrer at flere får hjelpemidler som de har behov for.

Spilling forstår at mange medlemmer er utålmodige, både hva angår innkjøpssystemene i Norge og innovasjonstempoet hos den kommersielle diabetesindustrien.

Kan ikke anbefale

– Vi er enige i at dette går for tregt. Vi synes derfor det er spennende å se hvordan flere klarer å lage egne løsninger, som er det nærmeste man til nå har kommet et lukket, automatisk system – som brukerutviklede «Loop». Vi håper at disse ildsjelene kan bidra til å gå opp noen stier, som igjen kan være med på å påvirke den kommersielle utviklingen av nye og bedre systemer.

Spilling understreker imidlertid at Diabetesforbundet, som ansvarlig organisasjon for alle med diabetes og deres støttespillere, forholder seg til de reglene og retningslinjene som myndighetene har bestemt.

– Vi kan ikke kan gå ut med en anbefaling om verken «looping» eller Nightscout, da dette er noe som gjøres utenfor de rammene som er satt for kvalitetssikring av medisinsk utstyr. Forbundet har imidlertid et eget teknologisk utvalg som gir faglig råd og som følger tett med på utviklingen.