– Brummenæs og Torgersen fortjener en plass i norsk historiefortelling
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– For å utforske historien om to driftige og fascinerende damer fra min hjemby Haugesund, og gjøre flest mulig andre mennesker kjent med Hanna Brummenæs og Bertha Torgersen.
Hva er de viktigste poengene i boken?
– Brummenæs & Torgersen var trolig de første kvinnene i verdenshistorien som på egenhånd etablerte et skipsrederi. Dette skjedde i sjøfartsbyen Haugesund i 1909, og viser at betydningsfulle hendelser i norsk historie har foregått i andre byer enn Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.
Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?
– Det viktigste boken viser er at det gikk an for to kvinner å etablere seg i en så mannsdominert bransje som skipsfarten allerede på begynnelsen av 1900-tallet. Det virker som Brummenæs og Torgersen ble akseptert for innsatsen de la ned, og de ble faktisk ønsket velkommen til bransjen av de andre rederne, noe som kanskje kan virke overraskende på en leser i dag.
– I tillegg til skipsfartshistorie, gir boken et viktig innblikk i kvinnehistorie og i seksualitetshistorie. For de to damene valgte å leve sammen også privat, i en periode på over 50 år. Disse historiene har vi ikke tidligere hørt så mye om.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Den største utfordringen var at disse to damene fremstår som litt hemmelige, og at det finnes få kilder etter dem. Men det har også vært noe av det mest givende med arbeidet: Å være en detektiv på jakt etter mest mulig dokumentasjon.
Hva vil du oppnå med boken?
– En forståelse for at vår felles fortid er mer nyansert og mangfoldig enn det ofte kan virke som, og en anerkjennelse av at de to damene Brummenæs og Torgersen fortjener en plass i norsk historiefortelling.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest boken?
– At han eller hun har lært noe, blitt fascinert av de to damene jeg forteller om og føler det virkelig var verdt å bruke noen timer av livet på å lese denne boken.
Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Nei, jeg kan ikke bare nevne én. Jeg håper mange vil lese boken!
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?
– Jeg vil først og fremst anbefale folk å lese, og la seg utfordre på å begynne på en bok som de kanskje ikke hadde tenkt kunne være noe for dem. Og gjerne sakprosa!
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– Jeg har ingen favorittforfattere som sådan, men det finnes mange bøker om har betydd mye for meg, og derfor betyr selvsagt forfatterne som står bak, også mye. Jeg har på flere måter i mitt eget forfattervirke blitt direkte inspirert av Espen Søbye, og særlig hans bok om den norskjødiske jenta Kathe Lasnik. Andre viktige inspirasjonskilder er Peter Englund og Daniel Mendelsohn. Dette er tre menn - jeg kan love at jeg også ville oppgitt mange kvinner dersom jeg skulle skrevet en liste over betydningsfulle forfattere!
Hvor henter du informasjonen om nye bøker fra?
– Siden jeg til daglig jobber i en medlemsorganisasjon for forfattere og oversettere, kan jeg ikke svare annet enn i absolutt alle sammenhenger.
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– At vi ikke skal ta noen ting for gitt, at midlertidighet er energitappende og at vi tross alt har det bra her i Norge.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Skavlan – Lindmo
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet
- Yrke: Forfatter og generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO)
- Utdannelse: Cand.philol. i medievitenskap fra Universitetet i Oslo og MA i Holocaust studies fra Royal Holloway, University of London
- Bosted: Oslo
- Aktuell med: «Brummenæs & Torgersen. Verdens første kvinnelige skipsredere»
- Forlag: Cappelen Damm
- Antall sider: 240