– Det er artig og mye enklere å ha kontroll på blodsukkeret. Det har jeg aldri hatt før. Jeg kan endelig være i jobb. Det kunne jeg ikke før, sier Maylen Fredheim Jensen.

Foto

Privat.

Avlyste bukspyttkjertel-transplantasjon

Publisert: 4. mai 2020 kl 12.39
Oppdatert: 7. mai 2020 kl 09.51

Hun har diabetes type 1 og vært innlagt på sykehuset 20 ganger med alvorlige diabetisk forgiftning, en tilstand som kan oppstå hvis blodsukkeret blir altfor høyt på grunn av insulinmangel. Hvis det ikke blir behandlet, dør man.

På grunn av senkomplikasjoner ble hun i 2014 satt på venteliste for transplantasjon av bukspyttkjertel for å bli frisk fra diabetes. For å få en slik transplantasjon må man være svært dårlig. Det er siste utvei, og risikoen for komplikasjoner er stor.

Stod på venteliste for ny operasjon

Transplantasjonen ble gjennomført i 2015, men det oppstod komplikasjoner som gjorde at organet som var satt inn måtte fjernes. Hennes egen bukspyttkjertel var ikke fjernet under inngrepet, noe som førte til at hun igjen hadde diabetes.

Hun ble satt på venteliste igjen for en ny transplantasjon, men da begynte kjæresten hennes – som jobbet som systemutvikler – å søke etter alternative løsninger. I desember 2016 satte han opp Loop-systemet fra gjør-det-selv-miljøet for henne. Hun bruker fremdeles Loop, og har så gode erfaringer at hun har trukket seg fra transplantasjonslisten.

Smartklokke og Google Home

Maylen har fremdeles et blodsukker som hopper og danser, men det er blitt mye lettere å håndtere det, forteller hun.

På treningssenteret kan hun bare gløtte bort på smartklokken for å se hva blodsukkeret ligger på. I bilen får hun målingene opp på skjermen. På jobb har hun en skjerm hvor hun kontinuerlig kan følge med. Hjemme på kjøkkenet kan hun spørre hva verdiene ligger på og få svar gjennom Google Home-anlegget sitt.

– Det er artig og mye enklere å ha kontroll på blodsukkeret. Det har jeg aldri hatt før. Jeg kan endelig være i jobb. Det kunne jeg ikke før.