Ønsker å gi folk flest innsikt i hvordan immunforsvaret fungerer
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– Pandemien har vist oss med all tydelighet hvor viktig immunforsvaret er for våre liv sammen med andre.
– Mange har blitt interessert i hvordan immunforsvaret fungerer, og hva man selv kan gjøre for å holde seg frisk. Boken samler trådene etter ett år med pandemi. Den gir en no-nonsense framstilling av hvordan immunforsvaret fungerer og hva som påvirker det, for eksempel søvn, mat, stress og vaksiner.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Immunforsvarets funksjon kan best forstås i et utviklingsperspektiv. Kroppens hovedoppgave er å føre slekten videre. Immunforsvarets rolle er å sikre at kroppen er frisk nok til å klare den oppgaven.
Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?
– Immunforsvaret må balansere mellom å beskytte kroppen mot fremmede inntrengere og samtidig ikke skade kroppen i forsøket på å holde den frisk. Tittelen «Frisk nok!» oppsummerer derfor godt hva immunforsvaret gjør.
– Boken kan leses som et korrektiv til lettvinte påstander om hva man kan kjøpe eller gjøre for å styrke immunforsvaret. Det er hverken ønskelig eller mulig å styrke immunforsvaret gjennom inntak av bestemte matvarer eller isolerte stoffer. Det finnes ikke noen kvikk-fiks for et organsystem som er like gammelt som livet selv.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Den største utfordringen underveis i arbeidet, var tidsfristen. På grunn av temaets aktualitet, var det nødvendig å få boken ferdig mens pandemien fortsatt pågikk. Flere prosesser gikk parallelt. De siste setningene som kom med i boken ble derfor skrevet samme morgen som boken gikk i trykken.
Hva vil du oppnå med boken?
– Jeg ønsker å gi folk flest innsikt i hvordan immunforsvaret fungerer, uten at det er nødvendig å kunne alle begrepene og detaljene immunologer støtter seg til.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Jeg vil at leseren skal få respekt for at immunforsvaret er uendelig komplisert og motsetningsfylt, og at det beste vi kan håpe på er å ha et klokt immunforsvar, som reagerer på det som er fremmed, og overser det som er kroppens eget vev.
Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Kronprinsesse Mette Marit. Hun er opptatt av skjønnlitteratur, hun liker å lese og hun er flink til å spre begeistring for bøker. Det hadde vært supert om hun også av og til snakket fram sakprosabøker.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?
– En av de mest fascinerende sakprosabøkene jeg har lest er «Djevelen i den hvite byen» av Erik Larson. Den handler om arkitektene bak de første skyskraperne i USA og verdensutstillingen i Chicago i 1896 og samtidig forteller den historien om USAs første kjente seriemorder.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– J.R.R. Tolkien. Jeg leste bøkene hans på norsk mens jeg gikk på ungdomsskolen, og de har fulgt meg siden. Han var professor i engelsk språk og litteratur, og brukte sin faglige innsikt i forfatterskapet.
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– At det er viktig at immunologer kan snakke om immunforsvaret så folk flest forstår. Jeg har erfart at ved å dele av min kunnskap, kan jeg hjelpe andre til å håndtere bekymring og usikkerhet i møtet med et nytt og ukjent virus.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Skavlan – Lindmo
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet
- Yrke: Professor
- Utdannelse: Lege, spesialist i immunologi og transfusjonsmedisin
- Bosted: Asker
- Aktuell med: «Frisk nok! Håndbok i immunforsvar»
- Forlag: Spartacus
- Antall sider: 203