Foto

Bergen Sjøfartsmuseum. Foto: Privat

Opplev Norges første utstilling om «skeivhet til sjøs» på Bergens Sjøfartsmuseum

Publisert: 13. oktober 2022 kl 10.12
Oppdatert: 13. oktober 2022 kl 13.40

Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

– Har vært på Bergens Sjøfartsmuseum siden 2012. Først som førsteamanuensis, fra 2015 som direktør og siden 2019 avdelingsdirektør etter at Bergens Sjøfartsmuseum ble en avdeling i Museum Vest.

Foto

Per Kristian Sebak er avdelingsdirektør i  Museum Vest. Foto: Privat

Antall besøkende i gjennomsnitt per år

– 2015-2019 var gjennomsnittet 26.000, i 2019 var det overkant av 30.000 besøkende. 2020-21 var unntaksår med mye stenging og lave besøkstall. Jeg er godt fornøyd med utviklingen i 2022.

Kan du kort fortelle om hovedattraksjonen(e) på museet?

– Vil ikke si at det er én spesiell gjenstand som utmerker seg, men helheten både med bygget, høykvalitets skipsmodeller og et bredt spekter av andre gjenstander gir et godt innblikk i utviklingen av sjøfartsnasjonen Norge fra de eldste tider til i dag. Nylig demonterte vi en utstilling om cruisebyen Bergen 1880-årene til i dag som var godt besøkt.

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

– Sørge for at vi har økonomi og ressurser til det brede spekteret av publikumsaktiviteter og oppgaver vi skal løse som museum året rundt.

Har dere planlagt noen spennende utstillinger/eventer fremover?

– Absolutt, 28. oktober kl. 14 åpner sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide Norges første utstilling på Bergens Sjøfartsmuseum som tar for seg skeivhet til sjøs. Helgen 5-6. november arrangerer vi vårt årlige store arrangement «maritime familiedager», for 26. gang. Hjertelig velkommen!

Hva håper du publikum sitter igjen med etter endt besøk?

– Håper alltid at publikum tar med seg noen nye perspektiver og nyanser på norsk og bergensk sjøfartshistorie enn det de hadde før de kom inn i museet.

Hvis budsjettet deres hadde økt med 30 %, hva ville du vurdert å bruke pengene på?

– Fått fortgang i den planlagte oppgraderingen av basisutstillingene, sørge for klimastyrte montre samt at utstillingene skal bli enda bedre tilrettelagt for grupper besøkende med spesielle behov enn de er i dag.

Hva bør regjeringen gjøre for å styrke museene i Norge?

– Museene i Norge gjør en svært viktig oppgave for å spre kunnskap og ivareta vår felles kulturarv. Vi bruker imidlertid for mye tid på å sikre gode økonomiske rammer for å kunne ivareta våre kjerneoppgaver. Forutsigbarheten må bli bedre. P.t. er det strømsituasjonen som griper mest forstyrrende inn i den daglige driften og skaper usikkerhet for fremtiden.

Har du en hyggelig, morsom eller sprø opplevelse på museet du jobber, som du kan dele?

– 01 oktober hadde vi for første gang siden pandemien full sal på et arrangement, da historiker Guri Hjeltnes og journalist og programleder Ole Torp snakket om krigsseilere. Det varmer et direktørhjerte å se så mange fornøyde besøkende, og at tematikken er så aktuell.

Hvis du skulle anbefalt to andre museer, ett i Norge og ett i utlandet, hvilke skulle det vært?

– Den er vanskelig. Våre gode naboer Universitetetsmuseet i Bergen - Naturhistorie er alltid verdt et besøk. Var nylig i Esbjerg i Danmark og besøkte blant annet det nye museet FLUGT i utkanten av byen. Absolutt verdt et besøk det også.

Satser dere på et internasjonalt publikum? Hva gjør dere eventuelt for å lykkes med dette?

– Internasjonalt publikum har alltid vært viktig for oss, og her gjøres en ekstra innsats om sommeren. Vi har godt samarbeid med Visit Bergen og bruker ulike internasjonale kanaler. Store deler av utstillingen er tekstet på engelsk, og vi har omvisninger på engelsk. Neste år skal vi også ha audioguider på engelsk (og kanskje også andre språk).