Zöe Zenlars trippeldebuterer med kunstutstilling, novellesamling og album.

Foto

Promo

Zöe Zenlars trippeldebuterer med kunstutstilling, novellesamling og album

Publisert: 26. april 2023 kl 14.10
Oppdatert: 26. april 2023 kl 14.10

­Det hele feires fredag 28. april med digitalt slipp av utstillingens soundtrack og novellesamling, etterfulgt av vernissasje og liveopptreden på Tøyen og Bar i Oslo.

– Denne mulitiutstillingen blir et slag tredimensjonalt emosjonelt bilde av reisen min i farger, musikk og tekst. Jeg har vært kompromissløs, sparket både janteloven og kunstpolitiet ut av døra, og vært tro mot min egen pensel og pennestrøk forteller Zöe Zenlars, før han fortsetter:

– Med musikken og kunsten ønsker jeg å formidle positivitet, tro, håp, og kjærlighet, og kanskje viktigst av alt: at det går an å forandre seg, selv om man føler seg fanget i en svært utfordrende livssituasjon.

Bak multikunstneren Zöe Zenlars står Andres Hiltveit Pedersen, en norsk maler, forfatter og musiker. Han startet sin karriere for over 20 år siden med å spille gitar og synge i forskjellige rockeband i Oslos undergrunnsscene. Nettene ble tilbrakt med mikrofon i hånden og på dagtid gjemte han seg bort i sitt hemmelige atelier for å skrive og male under forskjellige pseudonymer.

Han er nå tilbake i rampelyset og tilbyr en unik interaktiv kulturell opplevelse, hvor han visker ut grensene mellom kunst, litteratur og musikk. Ikke bare er prosjektet banebrytende for hvordan vi tradisjonelt konsumerer de ulike kulturformene, men han viser også at han er nytenkende i selve skapelsesprosessen.

– Det å kunne stole på egen kreativitet og skapertrang er en viktig del av hverdagsterapien min. For meg handler musikk og kunst om å fange følelser og øyeblikk som det ikke alltid er så lett å snakke om, forklarer Zöe Zenlars før han utdyper:

– Jeg oppfordrer alle som har det tøft og sliter å bli med på «den kunstneriske leken». Bare prøv å skrive ned tankene, synge eller male og se om konsentrasjonen din kan ta deg vekk fra de vanskelige tankene. Det handler ikke om sluttresultatet og langt fra alle er jo et naturtalent, men målet er å greie å gi slipp og få et lite pusterom i hverdagen. For meg løftet den kunstneriske leken meg bort fra tankekjøret og da jeg var på mitt aller mørkeste så ble disse små turene over til den lyse siden et viktig steg for å komme på rett sti. 

Gjennom Transform lar Zoe Zenlars oss ta en titt bak sceneteppet og forteller åpent gjennom prosjektet om historier fra oppveksten som diplomatbarn, tiden som rusavhengig musiker og hvordan han nådde bunnen innlagt på et mentalsykehus. 

Men enda viktigere forteller han også historien om hvordan han kjempet seg ut av mørket, ved hjelp av gitaren og malerpenslene, og fant sin plass i lyset igjen.

– Jeg er nå på et sted i livet hvor jeg er sterk nok til å stå sårbar og være åpen om min reise. Det er så viktig å fjerne tabu og stigma rundt mental helse, spesielt når det kommer til menn. Og for meg så har pennen, gitaren og malebørsten vært en viktig del av terapien. Det har vært en vei ut av mørket, deler han åpent før han fortsetter:

– Jeg håper at jeg kanskje kan inspirere andre som sliter mentalt til å prate med de rundt seg og søke hjelp, for det er det virkelig ingen skam i. Og ikke minst til å prøve å utforske kunst og musikk som en slags ventil for all smerten man bærer på. Det hjalp i hvert fall meg utrolig mye.

Hvert kunstverk vil være tilgjengelig i begrenset opplag av 30 D.G.A.-trykk. Og hver utstilling vil bli avsluttet med en konsert, som inkluderer fremføring av samlingen av lydsporene tilhørende hvert kunstverk. Musikken vil også snart være tilgjengelig på strømmeplattformer, sammen med kunstverkene og novellene, som vil være tilgjengelig via digital booklet.