I musikkvideoen til Terje Isungsets sang «Farewell Glacier» står Simone Hooyman for tegningene mens animasjon og spesialeffekter er ved Hans Pulles. Foto: All Ice Records

I musikkvideoen til Terje Isungsets sang «Farewell Glacier» står Simone Hooyman for tegningene mens animasjon og spesialeffekter er ved Hans Pulles.

Foto

All Ice Records

Terje Isungset med nytt prosjekt – spilt inn i en iglo

Publisert: 5. juni 2023 kl 10.11
Oppdatert: 5. juni 2023 kl 10.11

­For Terje Isungset er ismusiker – velkjent både her hjemme og ute i verden. Nå er han aktuell med en vakker, men sørgmodig, musikkvideo til låten «Farewell Glacier» – som han slapp denne uken for å markere Verdens miljødag.

For musikkvideoen er, ifølge ismusikeren, i tillegg til å hylle isens visuelle skjønnhet og særegne lyd også en påminnelse om den globale oppvarmingens økende trussel mot isbreene.

– Det er vakkert og trist på samme tid, sier Terje Isungset til NTB om musikkvideoen, der Simone Hooymans tegninger blir til animasjoner av smeltende isbreer og isformasjoner. De slår følge med stemningsskapende musikk – der Isungset spiller på sin isofon, et instrument som altså er laget av is.

Lett å glemme

– Som ismusiker, føler du ekstra sterkt på den globale oppvarmingen, Isungset?

– Veldig mange mennesker på jorda merkar konsekvensane av global oppvarming. Vi mennesker er jo berre ein liten del av livet på jorda, og vi kom hit ganske nylig. Eg sjølv er ein enda mindre del av dette. Eg er mest oppteken av det langsiktige perspektivet, ikkje mine personlege utfordringar som instrument som smeltar rett før publikum kjem på konsert.

Terje Isungset sier han markerer Verdens miljødag fordi han synes «naturen er det viktigaste og mest fantastiske av alt som finnst».

– Det er fort å gløyme, men vi mennesker kan ikkje leve utan ein natur som fungerer.

God venn

Han påpeker hvordan vi som bor i Norge kun har små problemer relatert til den globale oppvarmingen, og derfor vanskelig for å forstå konsekvensene.

– Mange folk bur i byar. I ein by kan du være inne eller skjerme deg mot uværet eller naturens mangfold. I Norge har vi kun små problemer relatert til oppvarminga, og med det er det vanskeleg for oss å forstå konsekvensane. Ellers trur eg vi mennesker, inklusiv meg, er laga slik at det er litt godt å tenkje på andre ting enn det vanskelege, og med det distansere seg frå problema.

Likevel har Terje Isungset troen på at kunst kan være med på å vekke folk.

– Med min kunst og musikk prøver eg å gjere folk merksam på problematikken på ein indirekte måte. Det hjelper lite med enda meir skrekkpropaganda. Eg prøver heller å fokusere på at naturen er vår beste venn. Gode venner vil vi jo ikkje miste.

Iglo-studio

Låten «Farewell Glacier», som nå er ute med sin særegne musikkvideo, skriver seg fra Isungsets fjorårsalbum «Glacial Poetry» – utgitt på hans eget plateselskap, kalt All Ice. Platen ble innspilt i en iglo laget av snø som de satte opp på Bergsjøstølen i Ål kommune.

– All Ice Records trur eg er einaste plateselskap i verda som bygger nytt innspelingsstudio for kvar plate. Iglo er perfekt: 100 prosent stille og alltid minus 4 grader, sier ismusikeren – som tok med seg Maria Skranes på vokal, Toivo Fjose på bass, Julie Rokseth på harpe og Lyder Øverås Røed på gitar.

– Både studio og alle instrumenta kan drikkast etter bruk, eller det meste av desse gikk ut i Bergsjøen som vert brukt til å produsere vannkraft. Så kanskje har fleire folk hatt nytte av ismusikken i heimane sine allerede? funderer Terje Isungset.