Tage Pettersen i Høyre mener kulturministeren må komme på banen etter at flere uttrykker bekymring om navneendringen i Kulturrådet.

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB

Stiller seg bak bekymring – mener Trettebergstuen må komme på banen

Publisert: 28. februar 2023 kl 09.09
Oppdatert: 28. februar 2023 kl 18.46

Flere, deriblant Kunstnernettverket, frykter store negative konsekvenser av navneendringen i Kulturrådet. 1. januar 2023 endret den statlige virksomheten i Norsk kulturråd navn til Kulturdirektoratet. Rådet som forvalter Norsk kulturfond beholdt navnet Kulturrådet.

Formålet med endringen er ifølge Kulturdepartementet å klargjøre forskjellen mellom administrasjonen, som utfører en rekke forvaltningsoppgaver på vegne av departementet, og rådskollegiet, som forvalter Norsk kulturfond på en armlengdes avstand fra myndighetene, 

Siden endringen trådte i kraft har ikke Kulturrådet lenger vært å finne på sosiale medier. Kulturrådets logo er erstattet av direktoratets, og Kulturrådets nettside er overtatt av Kulturdirektoratet.

Flere mener Kulturrådet nå fremstår som en underavdeling i Kulturdirektoratet, og de frykter at konsekvensene av endringen er det motsatte enn det som var hensikten.

Ber Trettebergstuen komme på banen

Høyre-politiker Tage Pettersen, som sitter i Kulturkomiteen på Stortinget, mener navneendringen var nødvendig, men at den ikke skal innebære noen praktiske endringer, slik kulturminister Anette Trettebergstuen også har uttalt.

Pettersen skriver til Klassekampen at han er bekymret over signalene som kommer, og han mener statsråden må komme på banen og sørge for at navneendringen kun er akkurat det, og ikke en organisatorisk endring som lå i dette.

Stortingspolitiker Hege Bae Nyholt i Rødt stiller seg også bak bekymringene til Kunstnernettverket.

– Det framstår som ganske uheldig at man pakker inn Kulturrådet i byråkrati. Det er viktig med et selvstendig kulturråd for å opprettholde armlengdes-prinsippet, og det er også viktig for tilliten til rådet at de har selvstendighet, sier Nyholt til Klassekampen. Hun får støtte fra Katrine Nødtvedt, kultur og likestillingspolitisk talsperson i MDG.

Mariann Komissar, avdelingsdirektør for kunstnerisk produksjon og formidling i Kulturdirektoratet, sier på sin side at rådskollegiet ikke er blitt underlagt direktoratet, og at rådet er like uavhengig som før. Det arbeides med å bygge opp egne kanaler for Kulturrådet i sosiale medier og en egen logo skal også være på vei.