Sibeth slipper singel. Foto: Ragne B. Lysaker.

Sibeth feirer kvinnedagen med singelslipp

Publisert: 3. mars 2023 kl 15.08
Oppdatert: 3. mars 2023 kl 15.08

Singelslippet feirer Sibeth med konsert på Longyearbyen på Svalbard under Solfestuka, og med seg på scenen har hun band, og damekoret Tundradundrene.

Hør podkastintervju med Sibeth

Sibeth har gjort seg bemerket ved å danse utenfor de tradisjonelle sjangerkategoriene. Musikken hennes blir beskrevet som «pop with a purpose», oversatt til «pop med mening» på norsk. Tekstene er trøstende og meningsfylte, og hun slekter i så måte på sin far Trygve Hoff, som var en av Nord-Norges største tekstforfattere.

– Denne låta er en livsreise, der vi i første vers møter den lille jenta, som ikke bruker stemmen, gjemmer seg bak gutta og smiler søtt. I andre vers møter vi tenåringen som skremmer bort gutta ved å teste ut stemmen, men fortsatt smiler søtt. I tredje vers møter vi den voksne kvinnen som deler sin stemme og tar sin plass, og som smiler når det passer henne, forteller Sibeth.

Sibeth har alltid ønsket å skrive en låt om hvordan kvinner ofte blir oppdratt til å ikke ta for mye plass, om å være det man tror forventes av andre, og om å holde seg selv tilbake.

– «Little Girl Me» handler om å reise tilbake i tid, og fylle de unge versjonene av meg selv med lys og styrke, og tilgi meg selv for at jeg ikke tok mer plass, sier Sibeth før hun legger til:

– Jeg skulle ønske jeg kunne gå tilbake til den lille jenta jeg en gang var, «Little girl me», og skinne lys på henne, omfavne henne med trøst og kjærlighet og gi henne styrke. For hun er jo alltid med meg.

Fulgte drømmen i voksen alder

Etter å ha rundet 40 år og flyttet tilbake til Norge etter mange år i England, kjente Sibeth at det var på tide å trå utenfor komfortsonen. Ikke bare tok hun både dykkerlappen og motorsykkellappen; men etter at både hennes bror og kjente musikerfar, Trygve Hoff, forlot denne verden, meldte hun seg på låtskrivercamp der hun skrev sin første egenkomponerte låt. Selv om Sibeth har hatt en lang karriere som sanger, skuespiller og foredragsholder, hadde hun enda ikke våget å komponere egen musikk. Etter å ha vokst opp i skyggen av en av far som var kjent som en av de største tekstforfatterne fra Nord-Norge, ble prestasjonsangsten stor.

– Jeg vokste opp med to eldre brødre og en sterk pappa, visesangeren Trygve Hoff. Alle drev med musikk, og jeg følte at jeg selv hadde så myk stemme, at det ikke var plass til meg i musikken. Så jeg valgte å bli skuespiller. Først da begge låtskriverne i familien gikk bort, våget jeg å kaste meg ut i det ved å melde meg på en låtskrivercamp. Der skrev jeg mine første tre sanger, og siden den gang har jeg gitt ut både en EP, og et album, og nå er jeg klar til å slippe en ny singel, forteller hun åpenhjertig.

Sibeth klarte til slutt å tre ut av farens skygge og gi ut egen musikk til strålende mottakelse over flere kontinenter. Med den nye singelen «Little Girl Me» oppfordrer hun alle kvinner og jenter der ute til å tørre å være seg selv og fylle den plassen de ønsker å ta.

– Også er det viktig å nevne at selv om dette er en hyllest til kvinner på kvinnedagen, så gjelder jo også budskapet for alle kjønn. Det er selvsagt ikke bare kvinner som ikke får levd ut sitt potensiale før de er i voksen alder. At omstendighetene rundt oss, som andres forventninger, alder eller redsel, ikke skal diktere hva vi velger å gjøre. At vi alle har en livsoppgave vi skal fylle, en puslespillbit som er bare vår, som passer perfekt inn i det store puslespillet vi alle er en del av, avslutter Sibeth.