«Et glass til» har begeistret publikum og kritikere i hovedstaden. Neste år skal Nader Khademi, Ingar Helge Gimle, Sven Nordin og Christian Skolmen reise landet rundt med forestillingen. Foto: Fredrik Arff

«Et glass til» har begeistret publikum og kritikere i hovedstaden. Neste år skal Nader Khademi, Ingar Helge Gimle, Sven Nordin og Christian Skolmen reise landet rundt med forestillingen. Foto: Fredrik Arff

Foto

Fredrik Arff

«Et glass til» skal reise Norge rundt

Publisert: 20. april 2023 kl 09.04
Oppdatert: 20. april 2023 kl 13.58

­Vi når ham på telefon hjemme i Oslo, der han sitter og venter på å bli hentet og kjørt ned til Larvik for innspillingen av nye sesonger av TV-serien «Wisting».

– Jeg fikk en 14 dager lang påskeferie på Gran Canaria, og der jeg fikk ladet batteriene. Jeg føler meg opplagt for oppgaven, sier Nordin.

Samtidig som det ble kjent «Wisting» får både en fjerde og femte sesong, slipper Riksteatret nyheten om at Sven Nordin, Ingar Helge Gimle, Christian Skolmen og Nader Khademi skal reise landet rundt med forestillingen «Et glass til». Den er sett av 30.000 publikummere på Christiania Teater i Oslo, og er sceneversjonen av den Oscarvinnende, danske Mads Mikkelsen-filmen, med samme navn.

Turneen med Riksteatret skal imidlertid ikke i gang før i 2024, men Nordin gleder seg allerede.

– Det er noe helt spesielt med det å reise rundt med Riksteatret – og treffe folk hjemme. Det har jeg gjort før, blant annet med «En mann ved navn Ove». Det er en helt unik måte å oppleve land og publikum på, og vi skal reise på kryss og tvers, fra Sørlandet og helt opp til Kirkenes, sier den rutinerte skuespilleren til NTB.

«Et glass til» skal nemlig besøke nærmere 40 steder rundt om i landet, og teppet går opp for turnépremiere i Steinkjer 14. februar 2024.

Sven Nordin kaller teaterstykket «Et glass til», som baserer seg på den danske filmen med samme tittel, en poetisk fortelling om mannlig vennskap. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sven Nordin kaller teaterstykket «Et glass til», som baserer seg på den danske filmen med samme tittel, en poetisk fortelling om mannlig vennskap.

Foto

Terje Bendiksby / NTB

– Godt manus

– Vi visste at vi hadde et godt manus her, det er skrevet av regissør og manusforfatter Thomas Vinterberg, mannen som også skapte filmen, sier Nordin. Som har kunnet glede seg over svært gode skussmål – ikke bare fra begeistrede publikummere, men også fra anmelderhold.

– Noen kritikere har løftet fram nettopp dette at vennskap mellom menn er denne historiens kjerne. Det har vi satt stor pris på, og personlig mener jeg også at det skinner igjennom mye varme og ømhet her. Rusen blir mer en slags vei inn i det, fortsetter Nordin. Og legger til at han ikke betrakter «Et glass til» som en utelukkende morsom fortelling om kompiser «på fylla».

– Det som egentlig skjer, er at vi møter fire fyrer som opplever å gå litt på tomgang, både på jobb og privat. Når de finner ut at de skal teste teorien om at alt blir bedre med 0,5 prosent promille i blodet, opplever de først en slags forløsning. De åpner seg mer opp og en fellesskapsfølelse vokser fram. Vi heier på dem – selv om ting etter hvert kommer litt ut av kontroll.

Nordin fortsetter om dramaaspektet i fortellingen:

– Alle som har sett filmen vet at det ligger et stort alvor i bunn her, og dette alvoret har vi ivaretatt i teaterforestillingen også.

Rett til kjernen

Også teatersjef Arne Nøst er opptatt av at dette er et stykke med en både rørende og tankevekkende dimensjon, og nå gleder han seg til å sende fortellingen om de fire kompisene på tur.

– Det er bare Riksteatret som kan ta en slik forestilling til så mange små og store steder i hele landet, framholder han.

Nordin mener det er en universell fortelling som skal legge landet for sine føtter på nyåret, med elementer som både kvinner og menn kan kjenne seg igjen i.

– Om du har sett filmen, og tenker at det blir rart å se fortellingen omgjort til teater, så tenk over dette: I teaterversjonene av filmer og bøker går man ofte rett til kjernen av tematikken. Det er teatrets magi, det. På scenen kan det menneskelige, det eksistensielle, gjøres veldig tydelig, sier Sven Nordin avslutningsvis.