Her Papalooks som konkurrerte i lagdans senior under fjorårets Landskappleik. Foto: Knut Utler

Her Papalooks som konkurrerte i lagdans senior under fjorårets Landskappleik.

Foto

Knut Utler

Samler 921 folkemusikere og folkedansere

Publisert: 1. juni 2023 kl 09.12
Oppdatert: 1. juni 2023 kl 09.15

­Landskappleiken, som samler 921 deltagere, er den største konkurransen innenfor norsk folkemusikk og folkedans. Den hevder seg også å være den eldste festivalen i Norge, siden første utgave gikk av stabelen i Bergen i 1896.

Årets utgave begynner 21. juni, og i løpet av fem dager skal deltagerne, som er fordelt på 472 startnumre, konkurrere i over 70 timer. Utøvere fra hele landet, og på alle nivå og aldre, er representert i til sammen 39 klasser.

I musikk kappes det i klasser for vokal, hardingfele, fele, eldre folkemusikkinstrument, langeleik, fløyte, munnharpe, durspel, lagspel, gruppespel og åpen klasse, mens danserne konkurrerer i lagdans, halling, dans hardingfele og dans fele. Det vil deles ut to kongepokaler: I eldre folkemusikkinstrument senior og i halling klasse A.

– Vi er svært glade for at det er så god deltaking i år, vi set pris på kvar og ein som har meldt seg på og vi ser fram til å ønskje alle deltakarar, publikummarar og friviljuge velkomne til kappleiksarenaen vår i Lom, seier Grete Sjurgard, leder i hovednemnda for kappleiken i Lom.

Bak Landskappleiken står FolkOrg – organisasjon for folkemusikk og folkedans, som arrangerer den et nytt sted hvert år. Sist Lom var vertskommune var i 1954. Det forventes mellom 3000 og 5000 tilreisende, som også kan høre en storstilt, gratis åpningskonsert, delta på matgilde med Arne Brimi og andre kulturaktiviteter.