Rivertonprisen er delt ut
– Det å få prisen nå, betyr faktisk mer for meg enn det gjorde første og andre gang. Det er fordi jeg legger til grunn at juryen vil se en utvikling hos forfatteren de priser – de vil se at man ikke gjentar seg selv, sier Torkil Damhaug til NTB.
Han har skrevet på den prisvinnende «Hund uten grav» i tre år, og sier det startet som en far-datter-historie, der han siden forsto at det skulle krim-elementer inn.
– Jeg har skrevet flere romaner som ikke er krim, og det kommer jeg til å fortsette med, sier han – men legger ikke skjul på at han trives godt som krimforfatter.
– Det er noe med å kunne overraske med vendepunkter underveis, samt undersøke ulike sider ved menneskenaturen. Jeg synes også krimlitteraturen inviterer til tanker rundt hvem man egentlig kan stole på, det kan oppstå en usikkerhet og uro mens man leser som ikke bare gjør historien drivende; Er det godt gjort kan man skrive fram noe veldig litterært engasjerende – og fascinerende.
Selv har han ingen fast seriehelt han hiver utfordringer til. Han har imidlertid et stort univers av karakterer, og det er også dette karakterdrevne som er hans signatur som krimforfatter.
– Jeg går tett på personene. Og ikke bare de enkle – de som følger reglene. Jeg vil også komme under huden på gjerningspersonene – og prøve å forstå hva som egentlig ligger til grunn for ulike ugjerninger.
Vil bli værende
Rivertonjuryen har tidligere fått kritikk for at prisen ofte går til menn, noe Damhaug synes det er vanskelig å skulle kommentere.
– Det må jeg nesten la det være opp til juryen å si noe om. Selv er jeg tilhenger av at alle kjønn skal få komme fram, og som leder av Cappelen Damms krimforfatter-skole kan jeg opplyse om at det på dette toårige studiet er flest kvinner representert. Det lover bra for framtiden.
Forfatteren har ikke lest alle bøkene som var nominert til Rivertonprisen 2022.
– Men jeg ser jo at det kommer mange nye og spennende stemmer til, og jeg heier på alle dyktige aktører i sjangeren krim og spenning. Selve sjangeren er mangfoldig, så det er plass til mange ulike stemmer, slår han fast.
– Helt til slutt Damhaug, hva er viktigst for deg når du skriver krim: Å underholde eller å si noe om skyggesidene i samfunnet vårt?
– Jeg har ingenting imot å underholde, men om vi snakker pur underholdning, så tenker jeg på det som noe som er fort ferdig, noe som fenger der og da – men som blir fort glemt.
– Når jeg skriver har jeg en ambisjon om at historien skal få bli værende en stund hos leseren, også etter at bokpermene er lukket.
Forlagsjubel
I forlaget står jubelen i taket når Damhaug – for tredje gang – blir tildelt den gylne revolver.
– Torkil er en viktig forfatter for oss, og nå er han også historisk, sier forlagsredaktør Kari Joynt, som har vært redaktør for den nå Rivertonprisede «Hund uten grav». Hun sier det i Cappelen Damm-leiren var stor spenning knyttet til om det var mulig for Damhaug å stikke av med prisen – for tredje gang.
– Vi hadde jo et håp, vi kjenner bokas mange kvaliteter, men vi tenkte at det er vel ingen som kan vinne en slik pris tre ganger! Men så ble det slik, og det er veldig gøy.
Forlagsredaktøren peker på at forfatteren får prisen i konkurranse med flere fornyere av sjangeren.
– Men så er han selv en fornyer av rang – og en mann som alltid skriver om aktuell tematikk. Denne gangen sneier han innom både metoo og kansellerings-kulturen, og ingen skriver om unge mennesker som han gjør. I en sjanger der det ofte er litt godt voksne folk i front, har han som varemerke å slippe til de unge.
Redaktøren mener vi kan merke at han drar veksler på psykiater-yrket (Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri), og at han aldri slutter å utforske hva ondskap egentlig er.
– Bøkene hans overrasker alltid. Med et stort og spennende persongalleri – og mange hemmeligheter som rulles opp underveis – passer han alltid på å holde på leseren helt til siste slutt.
Damhaug fikk sin første Rivertonpris i 2012 for «Ildmannen», og senere i 2017, for «En femte årstid».
Bred nominasjonsliste
Blant de fem nominerte til Rivertonprisen for bokåret 2022 var det to krimdebutanter: Johan Høst, som var nominert med «En nasjon i sjakk», og Hilde. S. Palladino, som landet en nominasjon med «Den som frykter snøen».
Nominerte Myriam H. Bjerkli, som har utgitt både lyrikk og ungdomsromaner, var nominert med romanen «Grønnøyd monster». Inne i nominasjonsvarmen var også Ingrid Berglund, som ikke hadde kommet med krim på 10 år da hun gjorde seg gjeldende igjen med «Den svarte svanen», i fjor.