Line Dybedal tar lytteren med på en deilig og forfriskende reise ut mot havet på sitt nye album.

Foto

Øystein Torheim

Popalbum på dialekt fra Line Dybdal

Publisert: 28. april 2023 kl 09.28
Oppdatert: 28. april 2023 kl 09.28

Line Dybedals evne til å skrive ektefølte tekster og hennes måte å formidle dem på, har sørget for at låtene hennes har vært listet på NRK P1 og P3 et titalls ganger. Anmelderne har rullet både 5-ere og 6-ere på terningen.  

Armeria maritima er Line Dybedals tredje album, og her er det havet og livet ved kysten som går som en rød tråd gjennom låtene. Lytteren kan formelig høre suset fra bølgene og kjærligheten til hjembygda gjennom musikken.

– I perioden da jeg begynte å skrive dette albumet forstod jeg noe om livet som jeg ikke helt hadde forstått før, men hørt mye snakk om: viktigheten av å lade batteriene og det å ta hensyn til seg selv. Mental og fysisk helse hadde egentlig ropt til meg i mange år: «ro ned!». Jeg trodde at jeg hadde lyttet, men jeg har i ettertid forstått at hørselvernet jeg brukte må ha vært av veldig god kvalitet. Etter hvert ble jeg rett og slett tvunget til å skru ned tempoet noen hakk. Kroppen ville ikke lenger være med på jaget. Nå var det på alvor tid for å gjøre noe av dette som alle snakket om. Da begynte jeg å lete etter det som kunne fylle batteriene mine på best mulig måte, og det er her havet kommer inn, forteller Dybedal.

Så hun flytta tilbake til bygda, fikk baby, bygde hus, fikk en baby til og jobba for fullt for og med musikk.

– Jeg ble sugd inn i familie- og arbeidslivet og tok meg dessverre ikke tid til å finne den perfekte lade-metoden. Men så, for noen år siden, skjønte jeg hva det var som manglet. Det var jo havet. Og jo da, jeg hadde bosatt meg ute ved kysten, var på stranda om sommeren, fisket litt på kaia, men jeg hadde likevel hatt havet litt på avstand. Det var da jeg skjønte at jeg aldri er så jorda som når jeg sitter i en båt ute på havet. Oppvåkninga resulterte i at jeg fikk meg egen kajakk, kjøpte båt – og på bursdag- og julegaveønskelista ser det nå slik ut: fiskestang, stamp, tau, fiskegarn, fender, service på motoren, oppdatering av flytebrygge, smiler hun, før hun legger til:

– Det å være på havet, nytte seg av havet, både for rekreasjon, men også produksjon av egen mat, har vært en stor del av min oppvekst, og en av mine verdier. Hvordan kunne jeg glemme dette? Derfor er havet, men også bygda en rød tråd gjennom alle låtene på denne plata.

Navnet på albumet Armeria maritima, betyr strandnellik, og har blitt et viktig symbol for tematikken på albumet.

– Strandnelliken er for meg et symbol på kystfolket, og kanskje spesielt kystkvinnen som bor «der ingen skulle tru at nokon kunne bu» – i vannkanten der bølgene slår og sjøsprøyten står, forklarer artisten.

Med denne plata vil hun snakke opp bygda og freden som kan finnes der ute ved kysten.

– I disse dager hvor vi sliter med fraflytting av bygdene og sentralisering av viktige funksjoner i samfunnet, håper jeg dette albumet vil være en del av dra-kampen og heiaropet til bygda. I motsetning til mange andre artister, har jeg faktisk flytta fra byen, og tilbake til hjembygda, for å drive med musikk, noe jeg håper flere vil gjøre, avslutter Dybedal.

Armeria maritima ble sluppet 21. april.