Kaveh Tehranis «Hør her'a!» får kinopremiere 15. september, etter å ha åpnet Haugesund-festivalen 20. august. Forfilmen kjøres før komikioskvelteren «Barbie». Foto: Arthaus / NTB

Kaveh Tehranis «Hør her'a!» får kinopremiere 15. september, etter å ha åpnet Haugesund-festivalen 20. august. Forfilmen kjøres før komikioskvelteren «Barbie».

Foto

Arthaus / NTB

Norsk film sikter høyt etter «Barbenheimer»: – Unik mulighet

Publisert: 10. august 2023 kl 12.30
Oppdatert: 10. august 2023 kl 12.30

­Over 1 million nordmenn har løst billett til Hollywood-hitene «Mission: Impossible», «Oppenheimer» og «Barbie» den siste måneden. Dermed har norsk filmbransje fått en «unik mulighet» til å pushe kommende filmer på et massivt publikum.

Traileren eller forfilmen på Nils Gaups «Sulis 1907» kjøres foran atombombeeposet «Oppenheimer» på en rekke kinoer. Det er musikk i veteranregissørens ører.

– Trailing er veldig viktig. Folk kommer ikke og ser ting hvis de ikke vet hva de er, sier Gaup til NTB.

– De må få et hint om hva det handler om: «Hva slags type film er det, er det noe for meg?» Og det er det de får når de ser en trailer.

Føles godt

Gaup inviterer til premiere på sitt historiske drama om Sulitjelma-opprøret 8. oktober. Han får støtte av produsenten Yngve Sæther, som viser oppvekstskildringen og feelgood-fortellingen «Hør her'a!» fra 15. september. Den trailes før komikioskvelteren «Barbie».

– Vi merker allerede nå at traileren har skapt «buzz» og generert masse interesse for filmen. Det gir oss en veldig fin start på veien til vårt mål – at «Hør her'a!» skal bli høstens store norske kinofilm, sier Sæther offensivt.

Han mener trailervisninger ikke kan overvurderes i markedsføringsøyemed.

– Og selv om vi nok når flere med traileren i sosiale medier, er det noe med det å sitte i kinosalen og se traileren i fred og ro som kan være mer effektivt for å friste folk til å se den på kino.

Åpner «Perleporten»

Norsk filminstitutt presenterer den norske kinohøsten i Oslo torsdag. Samlet ligger 15 helaftens fiksjoner og dokumentarer klar i lerretløypa, fra Margreth Olins «Fedrelandet» til Henrik Martin Dahlsbakkens «Konvoi». Med i buketten er ikke minst Jonas Matzow Gulbrandsens «Perleporten», som allerede har vakt oppsikt med en 80 sekunders teaser.

– Vi ser på filmhøsten med et optimistisk blikk og kan konstatere at folk er tilbake på kino, sier Filminstitutt-direktør Kjersti Mo.

– Interessant å merke seg etter årets første sju måneder er at norsk film er blitt viktigere enn før for det totale kinobesøket. Hittil i år ligger dette besøket 46 prosent høyere enn «normalt». Så norsk film er viktig, og er blitt enda viktigere, for kinoene, fortsetter hun.

Tipper 10 millioner

Siden «Barbenheimer» gikk opp 21. juli, har Film & Kino kunnet sende ut det ene skryteskrivet etter det andre. Status på de to respektivt er i skrivende stund 446.000 og 335.00 solgte billetter i Norge, opplyser bransjeorganisasjonen. Femte «Mission: Impossible»-avsnitt halser etter med 244.000 solgte siden 12. juli.

– Nå som så mange er på kino, har vi en unik mulighet til å vise fram de norske filmene som kommer til høsten, sier Film & Kino-direktør Espen Pedersen til NTB.

Han vil ikke høre snakk om fare for et «stille etter stormen».

– Vi har tro på en god kinohøst. Vi er ikke helt tilbake der vi var før pandemien – men min spådom er at vi vil passere 10 millioner solgte kinobilletter på norske kinoer i år, sier Pedersen, vel vitende om at fjorårstotalen endte på 8,8 millioner.

Kamp om plassen

Enn så lenge er det kinoene som har ansvaret for programmeringen av trailere.

– «Alle» vil ha filmene sine trailet før «Oppenheimer» og «Barbie», bekrefter Christin Berg, programdirektør i Nordisk Film Kino.

– Siden vi ønsker å løfte norsk film, prøver vi å tenke så smart som mulig i forhold til å eksponere de forskjellige filmene.

– Alle får ikke plass før hovedfilmen?

– Nei, det er nettopp det. Det sier seg selv at det ikke går.

– Hva er avgjørende for trailerutvelgelsen?

– Først og fremst ser vi an filmenes målgruppe og aldersgrense. Vi vekter så godt vi kan – og prioriterer filmer som er nær forestående, presiserer Berg overfor NTB.

– Som regel girer vi opp traileren på en film jo nærmere vi kommer premieren. To uker før maksimerer vi den enkelte filmen.